Петък, 20 Септември 2024

Въпреки мрачното и дъждовно време над 250 участници в „Русенско Поломие” 2015

Въпреки мрачното и дъждовно време над 250 участници в „Русенско Поломие” 2015
Публикация   28 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     462

 

        На 26 и 27.09., като част от тазгодишното издание на инициативата Европейска седмица на физическата активност и спорта - MOVE Week, Русе се включи с атрактивната проява – крос поход „Русенско Поломие”, която бе една от най-масовите и с иновативен характер събитие в страната в рамките на кампанията.

        Идеята бе на Спортно туристическо и природозащитно д-во „Академик” при Русенския университет ”Ангел Кънчев”, което бе и главен организатор на събитието.

        Важен момент в организирането на крос-похода бе включването му в ПРОГРАМА “СПОРТ – 2015” на Община Русе  и в календара на университетската Зелена спартакиада „Периметър 70 х 8”.

         По маршрута с. Кошов – поречие на р. Черни Лом – м. Грамовец –м. Смесите - Ивановски скални църкви с дължина 9 км, взеха участие 256 ученици, студенти и други граждани на Русе. Най-много бяха пешеходците и бегачите. Но имаше и смелчаци велосипедисти и лодкари, които  достойно отговориха на предизвикател- ството на поредицата от изключително трудно проходими участъци на маршрута.

      Следва да се отбележи, че за да стане възможно преминаването, екипи на СТПД «Академик” с първи трасьор  планинският водач Петко Попов в продължение на три дни преди проявата извършиха прочистване на пътеката от невъобразимо количество избуяли коприви и храсти, от множество клони и паднали дървета. Ръководството на СТПД «Академик” изказва специална благодарност и на известните в средите на спортното оериентиране Валентин Каменаров и Ана Чолакова, които допринесоха много за обозначаването и обезопасяването на маршрута.

     Интересен факт е, че поради труднопроходимото трасе, редица колоездачи оставиха своите велосипеди в града и преминаха трасето пешком за разлика от 6-годишния Станимир Ангелов, който проби” трасето със своя 20 - цолов велосипед за 1 час и 24 минути. Повечето от групите и индивидуалните участници достигнаха финала на крос-похода за около 2 часа, но за 11 ученици от 5 и 6 клас на МГ «Баба Тонка» бяха достатъчни само 59 минути.

     Крос-походът не е състезание с официално класиране, но организаторите отличиха с купи най-добре представилите се училища, клубове и семейства.

     Това са СОУПНЕ Фридрих Шилер”, ПГО Недка Иван Лазарова”, клубът по пешеходен туризъм  към СТПД „Академик” и семейство Ангелови (Станимир-младши, Станимир-старши и Мирослав).

Отличията бяха връчени от доц. Милко Маринов, председател на СТПД „Академик”.

      Раздадени бяха чрез жребий и над 100 предметни награди, осигурени от Спортни магазини „Яко”, Еконт ООД, Дирекция на ПП „Русенски Лом” и ЕТ „Коста”.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha