Вторник, 15 Октомври 2024

България е на второ място по размер на сивата икономика в ЕС

България е на второ място по размер на сивата икономика в ЕС
Публикация   24 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     267

България е на второ място по обем на сивата икономика след Румъния в ЕС. Това обяви финансовият министър Владислав Горанов на конференция, посветена на борбата със сивата икономика. Според данни, цитирани от КРИБ, над сивата икономика у нас е между 15% и 30%, а над 70% от приходите в туризма не излизат на светло. За първите 7 месеца на годината БНБ отчита, че приходите от международен туризъм в България са около 3 млрд. лв. въпреки трудния летен сезон, коментира ресорният министър Николина Ангелкова.

"Сивата икономика изтласка хората, които са честни. Огромният й обем е тревожен. Това не само изкривява пазарните отношения, но в настоящата предизборна ситуация с купуването на гласове се подменя и вотът на хората", заяви Горанов. Той отчете, че при минимален растеж от 2% на икономиката, приходите в бюджета на годишна база са над 10% по-високи. По данни към 23 септември 2015 г. в бюджета са постъпили от данъци и осигуровки 1.638 млрд. лв. повече, посочи министърът. "Къде са били тези пари през миналата година и в чии джобове са били?", попита Горанов.

Социалният министър Ивайло Калфин обясни, че работата без трудов договор е най-разпространената сива практика в сферата на заетостта. По думите на Калфин с въвеждането на изискването за регистрация на договорите до три дни след сключването им в НАП, се забелязва значително подобрение в борбата с недекларираната заетост.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha