Вторник, 15 Октомври 2024

Консолидацията на бирената индустрия заплашва средните играчи

 Консолидацията на бирената индустрия заплашва средните играчи
Публикация   23 Септ, 2015   /     capital   /     273

Компании като Carlsberg и Heineken са изправени през засилваща се конкуренция и от микропивоварните

   Потенциалното сливане между двата най-големи производителя на бира заплашва средните играчи на този пазар, пише Bloomberg. Ако Anheuser-Busch InBev успее да придобие SABMiller, каквото намерение заяви през миналата седмица, компании като Carlsberg и Heineken ще са изправени пред конкуренцията на огромна и фокусирана върху ефективността фирма. Това ще се случи в момента, в който пазарният им дял се свива за сметка на микропивоварните и производителите на крафт бира, отбелязва агенцията.

      Висока ефективност

   Основните инвеститори в AB InBev, включително бразилският фонд 3G Capital, са натрупали репутация на изключително успешни при управление на разходите. За последните 10 години компанията е увеличила оперативния си марж на печалба до 32.5%. Сливането на InBev и SABMiller ще създаде една от 10-те най-големи корпорации в света, задминавайки по пазарна стойност групи като Procter & Gamble и Nestle. Обединеният бизнес ще има 30% от световния пазар на бира, което ще принуди конкурентите също да търсят увеличение на ефективността. През миналата година оперативният марж на Heineken е бил 14.4%, а на Carlsberg – 14.3%.

   "Колкото по-големи стават конкурентите ти, толкова по-трудно става да се състезаваш с тях. Евентуално обединение между InBev и SABMiller ще е ръководено от екип с изключителни успехи досега", коментира Андрю Оланд, анализатор в Societe Generale. Според анализ на Sanford C. Bernstein сделката между двете компании няма да доведе до големи сливания и придобивания от страна на Carlsberg и Heineken. Единствените възможности за сделки ще са свързани с активите, които InBev и SABMiller ще трябва да продадат, за да получат регулаторно одобрение за сливането.

   Един от активите, които вероятно ще трябва да бъде продаден, е делът на SABMiller в MillerCoors, съвместно предприятие с Molson Coors Brewing. Molson ще е от малкото печеливши средни играчи при сключване на сделката, тъй като придобиването на пълен контрол над MillerCoors ще увеличи печалбата на акция с 20%, отбелязва Nomura.

      Крафт пивовари

   Според източник на Bloomberg Carlsberg вече планира съкращаване на работни места и свиване на разходите заради трудните условия на пазарите в Европа и Русия. Компанията понижи прогнозите си за печалбата през тази година, а през миналата седмица финансовият й директор подаде оставка. Производителите на бира са изправени и пред все по-силната конкуренция на малките крафт пивоварни, които се радват на нарастваща популярност сред потребителите. През 2014 г. микропивоварните са отговаряли за 11% от продадената в САЩ бира в сравнение с 5% през 2010 г.

   Сливането между InBev и SABMiller обаче още далеч не е сигурна перспектива, като евентуалната сделка ще бъде затруднена и от различните корпоративни култури. Според анализатора от Exane BNP Paribas Франсоа Моние фокусирането върху ефективността на InBev не съответства на настроенията на мениджърите на SABMiller.

      Кой колко държи от световния пазар на бира през 2014 г. (в %)

    Anheuser-Busch InBev 20.8

    SABMiller 9.7

    Heineken 9.1

    Carlsberg 6.1

    China Resources Ent. 6

    Tsingtao Brewery 4.7

    Molson Coors 3.2

    Други 40.5

     Източник: Reuters; Euromonitor
 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha