Вторник, 15 Октомври 2024

Минимални работни заплати по браншове

Минимални работни заплати по браншове
Публикация   18 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     263

Минималната заплата да не е една и съща за цялата страна, както е в момента, а да е различна по браншове и нивото на работещите. Такъв механизъм ще предложи правителството, съобщи вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

При този механизъм минималната заплата няма да се определя административно от държавата, а ще се договаря между работодатели и синдикати, както се извършва е в момента определянето на минималните осигурителни доходи.

„Най-добрият вариант за развитие е синдикатите и работодателите да договарят минимални работни заплати. Когато това започне да се случва, едва тогава би могло да се договори отпадане на минималните осигурителни прагове", заяви Калфин, цитиран от БТА. Според него премахването на праговете не би решило нищо, а ще върне стари проблеми и ще изчезне двустранният диалог.

От социалното министерство имат намерение да предложат подобряване на проектомеханизма за нарастване на минималната работна заплата.

„При всички случаи не трябва никой да си мисли, че ние ще заковем минималната работна заплата на тези равнища и тя примерно ще се увеличава само с равнището на инфлацията или нещо подобно. Това ще бъде убийствено за икономиката дългосрочно", коментира Калфин.

„Увеличението на минималната заплата не е мотив за уволнение на хора и за увеличаване на безработицата, това не се вижда от статистиката“, допълни той.

По думите на Калфин в цяла Европа се говори за медианни работни заплати - не каква е средната между най-високата и най-ниската, а къде е най-голямото струпване на работни заплати и това е по-добрият критерий.

„В България съотношението между минималната работна заплата и медианната работна заплата е на средните европейски равнища, така че няма никакви опасения, че сме стигнали някакви критични стойности, които едва ли не ще дръпнат назад икономиката”, посочи Калфин.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha