Понеделник, 29 Април 2024

Винари и лозари от региона се запознаха от първа ръка с предстоящите законови промени за финансиране на нови лозя

Винари и лозари от региона се запознаха от първа ръка с предстоящите законови промени за финансиране на нови лозя
Публикация   05:52     17 Септ, 2015 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     832

Главният секретар на ИАЛВ Георги Динев впечатлен от начина на формиране на нови лозя и от вината от Дунавския район

 

 

Снимки 1,2,3: За първи път такъв начин на формиране на нови лозя видяха главният секретар Георги Динев и изп. директор Даниела Фърцова на Изпълнителната агенция по лозата и виното . Впечатлените експерти бяха днес в Русе по инициатива на онлайн изданието Акцент.БГ. винопроизводители и гроздопроизводители от Русе, Свищов и Силистра посетиха първо лозовите масиви на земеделския производител Емил Стоянов, който е един от най-големите собственици на винени лозя в региона. При този начин на формиране на нови лозя само 14-16 месеца след засаждането им вече се бере реколта от порядъка на 40 процента от реалния добив.

Първото лозе от 180 дка е направено през 2008 г. и вяска година след това, с изключение на 2014 г. се садят нови лозя и вече са достигнали 340 дка. Всички те са създадени със средства и от Програмата за преструктуриране и конверсия.

След това бяха посетени лозовите масиви на Любев Рабчев край Стълпище. Тук също от 2006 г. досега са садят нови лозя, като вече са достигнали 140 дка с червени сортове грозде.

До края на годината трябва да се закупят права за засаждане от Националния резерв. Това бе и основната тема, която бе дискутирана на срещата. Тези права ще важат 2 години след това. Цената, която трябва да се плати на декар е 1,50 лева, а за обработване на цялата документация- 150 лева. Тези, които не успеят да закупят права, няма да могат да ползват национални доплащания, а правото да садят нови насаждения ще минава през лицензионен режим на ИАЛВ.

 Очакват се промени на Наредбата за одобрение на проектите, най-вече опростяване на процедурите на финансиране от банките, целогодишно подаване на документи при определен лимит, определен от ДФ „Земеделие”.

Срещата беше полезна за нас, Изпълнителна агенция по лозата и виното ИАЛВ, тъй като получихме директна информация от реалните бенефициенти. Те от своя страна пък се информираха за възможностите за финансиране от първа ръка, с което се надявам да помогнем за развитието на бранша и по-лесното усвояване на средствата по мярката.

 Става въпрос за мярка „Преструктуриране и конверсия”, за която около 90 на сто от бенефициентите се интересуват.

За съжаление този наплив като че ли е породен от познатата за българина черта, че чака всичко да се случи в последния момент. Имам предвид факта, че до края на годината трябва да бъдат подадени документите за закупуване на права, каза

    Колкото до видяното на двата лозови масива, то мога да изразя задоволство за направеното от страна на собствениците, защото е направено с желание и с дългосрочна перспектива. Колкото до избата край Мечка е със сериозен потенциал, вината са уникални, както розето, така и червените вина.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още