Вторник, 15 Октомври 2024

Първият битов потребител на свободния пазар на ток се оказа с нараснали сметки .

Първият битов потребител на свободния пазар на ток се оказа с нараснали сметки .
Публикация   15 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     336

Експертите съветват битовите клиенти да изчакат със заявленията си за смяна на доставчик

Първият битов потребител на свободния пазар понася загуби. Това съобщиха по време на пресконференция днес от онлайн платформата за избор и смяна на доставчик на ток energienpazar.bg. Именно тя бе инициатор за излизането на първия битов потребител на свободния пазар през юни. Тогава собственикът на сайта Виктор Гърбев, който бе клиент на ЧЕЗ премина всички стъпки за смяна на доставчика  и успя да сключи договор с друг такъв. Процесът тогава отне 9 седмици.

Равносметката два месеца след това показва, че вместо да се намали, сметката за ток на предприелия експеримент собственик е нараснала, макар и с малко. 
Причината за по-високите сметки  е системата на ценообразуване, влязла в сила след 1 август 2015 г. и в частност на новото преразпределение на добавката „задължение към обществото“. Тази добавка включва цените от зелената и кафява енергия
(когенерации).

Припомняме, че преди 1 август бизнесът плащаше такса „задължение към обществото“ от 18,93 лв. За Мвтч. В новия ценови модел и след промяната на енергийния закон КЕВР подготви нов вариант за цените на тока, като в него изравни такса задължение към обществото за бита и бизнеса се изравни на 38 лв.за Мвтч. 

В резултат на това по-справедливо разпределение на разходите за момента на регулирания пазар за битовите потребители условията са по­-изгодни, като цените за населението на крайните снабдители ЧЕЗ и EVN бяха намалени с до 2%, а само на Енерго-Про леко се повишиха. 

"Причината да няма положителен ефект от смяната на доставчика при битовия потребител е, че цената на регулирания пазар за битовите потребители е субсидирана от цената за бизнеса ниско напрежение", коментира за коментира за 3еNews енергийният експерт и преподавател в СУ „Климент Охридски“ Атанас Георгиев. 
Георгиев изтъкна като причина и факта, че системата все още трупа дефицити, а това се отразява в частност на свободния пазара на електроенергия. Той припомни, че настоящите законови промени не са последни, тъй като предстои пускането на електроенергийната борса. 

В законодателството предстои да се изчистят и още много законови и подзаконови нормативни актове. В частност трябва да има яснота за формулировките „краен снабдител“ и „доставчик последна инстанция“. 

В страните с либерализиран пазар няма регулиран пазар, припомни от своя страна управителят на онлайн платформата Венцислав Топузов. Той обясни, че при либерализирането на пазара ще има само „доставчик от последна инстанция“, а смяната на един доставчик с друг ще трябва да става в рамки, определени от закона. 

На страницата си в интернет от онлайн платформата показват какъв би бил ефектът от смяната на доставчик за един битов абонат.

„Месечната консумация е 500 кВтч, като 70% от нея е по дневна тарифа. Използваме същата цена за ел. енергия на свободен пазар, както в горния пример, макар че тя е трудно постижима на практика. Видно е, че битов клиент с такова потребление би загубил, ако днес реши да смени доставчика си с такъв на свободния пазар.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha