Вторник, 15 Октомври 2024

НАП дава 100 работодатели на прокурор

НАП дава 100 работодатели на прокурор
Публикация   13 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     297

НАП ще даде над 100 фирми на прокуратурата заради това, че не са осигурявали служителите си върху цялата им заплата и така са укривали част от дължимите социални вноски. Данъчните са разпитали над 3000 работници дали бившият или настоящият им работодател ги осигурява върху реалното възнаграждение, съобщи Би Ти Ви.

Възнагражденията на повечето служители са били равни или близки до минималния осигурителен доход за съответната длъжност. Имало е и хора, които по договор са били наети на 4-часов работен ден.

„Голяма част от тези хора потвърждават, че са работили за по-големи заплати от тези, върху които са осигурени, и са готови да сътрудничат писмено на данъчните власти", съобщи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От 2015 г. укриването на здравни и социални осигуровки се криминализира. Според новите текстове в Наказателния кодекс, ако размерът на укритите вноски за пенсия или здраве е над 3000 лв., наказанието е до 5 години затвор и глоба до 2000 лв. Ако укритата сума е над 12 000 лв., виновният се наказва с лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация на имуществото му или на част от него.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha