Вторник, 15 Октомври 2024

Изнесохме стоки за ЕС за 14,2 млрд. лв.

Изнесохме стоки за ЕС за 14,2 млрд. лв.
Публикация   12 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     256

Турция, Китай и Сингапур са сред основните ни търговски партньори

Стоки за 14,2 млрд. лв. за ЕС е изнесла България за първата половина на годината, което е ръст от 12,4 на сто спрямо година по-рано.

Това показват данни на националната статистика. Основни търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Белгия. Увеличава се и вносът за посочения период. Импортът възлиза на 16,1 млрд. лв., което е повишение от 7,8 процента. Най-много са продуктите, вкарани от Германия, Италия, Румъния, Испания и Гърция.

Увеличение регистрират също вносът и износът за трети страни. Импортът ни е нараснал с 8,3 на сто до 9,7 млрд. лв. от началото на годината до юли. Турция, Китай и Сингапур са сред основните ни търговски партньори. Ръстът на вноса пък е със 7,1 процента, до 1,5 млрд. лв.

За сравнение през цялата минала година общо са изнесени стоки за 43,2 млрд. лв., което е спад от 0,7 на сто спрямо 2013 г.

Междувременно стана ясно, че Молдова също е важен икономически партньор на страната ни. Зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева обяви, че през следващите години между България и Молдова ще бъде развивана индустрия, базирана на наука и високи технологии, производства с висока добавена стойност и устойчивост.

Приоритетни в това отношение ще бъдат свободните икономически зони, в които има добри условия за развитие на инвестиционна политика в областта на производството и услугите.

Везиева присъства вчера на седмото заседание на Междуправителствената българо-молдовска комисия за икономическо сътрудничество в Кишинев, където обсъди бъдещото сътрудничество между двете страни с колегата си Виталий Юрку.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha