Вторник, 21 Май 2024

Министър Московски ще даде старта на речната информационна система – БУЛРИС

Министър Московски ще даде старта на речната информационна система – БУЛРИС
Публикация   05:49     09 Септ, 2015 /     akcent.bg   /     415

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски ще даде официален старт на речната информационна система – БУЛРИС.

 Събитието ще се състои утре (10 септември 2015 г.), от 14:00 часа пред сградата на Речния информационен център в  Русе.

 Внедряването на речната информационна система е част от дейностите по проект „Създаване на речна информационна система в българската част на река Дунав – БУЛРИС”. Общата стойност на проекта е над 37,5  млн. лева, а неговото съфинансиране е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. по приоритетна ос 4 „Подобряване на корабоплаването по морските и вътрешните водни пътища”.

 През декември Московски откри  сградата на Центъра за речни информационни услуги в българската част на река Дунав (Булрис).  Бенефициент на проекта е Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура". Втората фаза на проекта включи нови системи за радарно следене на корабите върху електронна карта в реално време. Отделно е изградено видео наблюдение от 12 точки по крайбрежието, като се осигурява и достъп до безжичен интернет във всички наши пристанища и покупка на подсигуряващо радио оборудване.

По река Дунав има осем центъра за информационни услуги, един, от които е нашият. Предстои интеграция на Българската информационна система с тези на другите страни, обясниха от центъра.

"Създаването на речната информационна система в българския участък и на център, от който да се управлява тя, бяха важни крачки за подобряване на условията за корабоплаването по Дунав. Сега трябва да положим усилия и да предприемем конкретни стъпки за отстраняване на критичните участъци по реката", каза Московски. По думите му България и Румъния подготвят съвместен проект, с който да се кандидатства за европейско финансиране от Механизма за свързана Европа.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha