Вторник, 15 Октомври 2024

Дончев алармира: Има надценка на горивата с 40-50 ст. за литър

Дончев алармира: Има надценка на горивата с 40-50 ст. за литър
Публикация   09 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     272

По думите му около 40% от пазара на горива е от внос, а основните играчи са седем

 

Има надценка на горивата с 40-50 ст. на литър. Това съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончевв ефира на Нова телевизия.

Според министъра се налага промяна в законодателството, която да позволи КЗК да ползва данни от Националната агенция за приходите и от митниците. Сега КЗК разчита само на информацията, която й подават самите проверявани фирми. Очевидно е, че след като има толкова високи нива на надценката, има дефект на пазара, но за това трябва да се произнесе КЗК, повтори той.

От своя страна държавата ще полага усилия да гарантира на гражданите, че купуваното от тях гориво е със съответното качество и количеството е измерено точно. Проверките на колонките по бензиностанциите ще се правят всеки месец. НАП и митниците пък трябва да проверят дали държавата получава дължимите й акцизи и ДДС, изтъкна вицепремиерът.

В същото време Дончев отбеляза, че цените вървят надолу и изрази надежда, че причината е пазарна - спадът на цената на петрола. Той коментира, че нивото на ДДС и акциза в България е сравнително ниско, затова и крайната цена на горивата е сред сравнително ниските в ЕС.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha