Вторник, 15 Октомври 2024

Министерството на икономиката прави нов анализ защо бягат инвеститорите

Министерството на икономиката прави нов анализ защо бягат инвеститорите
Публикация   04 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     306




   Министърът на икономиката Божидар Лукарски демонстрира вчера смайваща липса на осведоменост, свързана с бизнеса у нас. "Министерството на икономиката и Министерството на финансите са разработили обхватен анализ на проблемите, възпрепятстващи разрастването на инвестициите", обяви на бизнес форум в Пловдив той. Министърът разясни, че вече е утвърден списък с основните проблемни области. Нещо повече - по проблемите на фирмите работели "множество работни групи на високо ниво", които до началото на 2016 г. щели да представят и конкретни мерки за намаляване на бремето на фирмите.

   "Поставяйки акцент върху нуждите на инвеститорите, правителството цели да подкрепя създаването и развитието на високопроизводителни, устойчиви и конкурентоспособни предприятия, които имат потенциал за развитието на експорта и за генерирането на заетост", каза Лукарски.

   В анализ на Агенцията за насърчаване на малките и средните фирми още от 2013 г., събран в почти 150 страници, фирмите дават оценката си за търговското законодателство, регистрационните и лицензионните режими, както и за работата на банковата ни система. Почти всяка втора фирма смята, че търговските закони по-скоро пречат, проблемни са и регистрационните режими и данъците. Неколкократно в последните години фирми, работодателски организации и посланици изтъкват в отворени писма до правителството и министерството проблемите, които пречат на страната ни да привлича инвестиции. С такива анализи разполагат и подопечните на министъра агенции - за инвестиции и за насърчаване на малките и средните предприятия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha