С 220 000 лева ще участва Общината в проект за 5,5 млн. евро

С 220 000 лева ще участва Общината в проект за 5,5 млн. евро
Публикация   05:46     02 Септ, 2015 /     akcent.bg   /     471

Целта на проекта е кейовата стена на порт

   Във връзка с отворена покана за подаване на проектни предложения по Програма  „INTERREG V-A Румъния-България  2014-2020 г.“ Община Русе е в процес на разработване на проектно предложение „Развитие на поречието на река Дунав за по-добра свързаност на Еврорегион Русе-Гюргево с Паневропейски транспортен коридор №7“. Проектът е в рамките на първата покана за кандидатстване по програмата, с краен срок за подаване 30.09.2015 г., по Приоритетна ос 1 „Един добре свързан регион“, Специфична цел 1.1 „Подобряване на процеса за планиране, развитие и координиране на трансграничните транспортни системи за осигуряване на по-добри връзки към транспортните мрежи TEN-T“.

   - Проектът ще бъде изпълнен в партньорство между Община Русе, България (водещ партньор) и Община Гюргево, Румъния (партньор 2). Общата стойност на проектното предложение е разпределена между партньорите, както следва:

 -  За Община Русе до 5,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Община Русе.·    За Община Гюргево до 2,5 млн. евро,  от които 85% от Европейски фонд за регионално развитие, 13%  национално съфинансиране и 2%  собствено участие на Община Гюргево.

 На територията на град Русе проектът предвижда изработване на инвестиционен проект и изпълнение на строително-монтажни работи за рехабилитация на кейовите стени на пътнически терминал  Русе-център и подобряване на навигационните условия на 3 корабни места, намиращи се в участъка на р. Дунав от км 494.850 до км 495.350.  Целта на проекта е кейовата стена да се приспособи за използване от големи пътнически кораби при ниски и високи водни стоежи.

Пристанището обслужва само пътнически кораби със своите 10 корабни места. Оператор на пристанището е „Порт Пристис”. Участъка, в който са разположени брегоукрепителните стени на трите корабни места (условно номерирани № 6, № 7 и № 8) е с дължина 480 метра. Акваторията в непосредствена близост до стената е много плитка и при ниски води на реката достъпът на плавателни съдове до нея е невъзможен. При високи води тази част се залива и също се преустановява навигационната дейност.

 За крайбрежната зона на пристанище „Пристис”-Русе има разработен и одобрен Подробен устройствен план (ПУП). Планът включва и компоненти на пристанищната инфраструктура. С рехабилитацията на кейовата стена на трите корабни места ще се даде възможност за благоустрояване на района като паркова зона с предвидените обслужващи обекти.

 На територията на град Гюргево проектът предвижда развитие на зоната около канал Св. Георги.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha