Вторник, 15 Октомври 2024

Минималните осигурителни прагове са договорени за 12 сектора

 Минималните осигурителни прагове са договорени за 12 сектора
Публикация   02 Септ, 2015   /     akcent.bg   /     287

Най-висок е минималният доход за ръководителите в търговията

Работодателите и синдикатите започнаха да се договарят за новите минимални осигурителни прагове, пише Капитал. Във вторник Българската стопанска камара (БСК) обяви 12 сектора, в които има вече споразумения - това са техническата индустрия, наука и информатика, хранителна и питейна промишленост, строителство, индустрия и водоснабдяване; търговия, услуги, контролни органи и туризъм; лека промишленост, съобщения, железопътен транспорт, селско и горско стопанство. От КТ "Подкрепа" съобщиха, че сключените вече договорености са за 12 икономически дейности от общо 85. Социалното министерство няма готовност за такава справка. Преговорите продължиха и вчера, като  заседанието на работната група за определяне на минималните осигурителни доходи (МОД)  приключи след 18.00 часа.

           Споразуменията по сектори

  Повишаване на минималните осигурителни доходи ще има при повечето професии в споменатите сектори. Най-ниският размер на МОД се покачва на нивото на минималната работна заплата – 420 лв., която влиза в сила от началото на 2016 г. Най-често с този праг са професиите, които не изискват специална квалификация. С най-висок размер става минималният осигурителен доход за ръководителите в сектор "Търговия" – 1250 лв. МОД се повишава и за специалистите и техниците в сектора: съответно до 1030 и 910 лв. В металургията прагът за ръководителите се вдига до 780 лв., в селското и ловното стопандство - до 995 лв., в електрониката и електрониката - до 760 лв., в производството на дървесина - до 580 лв. Докато в другите браншове праговете за ръководителите се вдигат, при производството на пиво и малц, както и в железопътния транспорт те си остават на равнището от миналата година (съответно 790 и 892 лв.).

         Производителите на безалкохолни напитки са против вдигането

  Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България излезе с позиция, че е налице "обективна невъзможност за постигане на увеличение на МОД, без това да се отрази негативно върху преимуществена част от малките и средните предприятия в сектора". Според тях цените на безалкохолните напитки се задържат на нивата от 2009-2010 г., докато разходите се увеличават. Организацията добавя, че в тяхната индустрия се вижда устойчиво нарастване на средните осигурителни доходи (с 10.6% през 2015 г. спрямо същия период на 2014 г.), което е над договорения ръст на минималните прагове. Така те смятат, че процентът на нарастване на средните осигурителни доходи не е в пряка зависимост от ниския или нулевия растеж на минималните, а нулев ръст на МОД би защитил малкия и средния бизнес. Предложеният от синдикатите ръст на МОД за 2016 г. за безалкохолната индустрия средно със 17% не кореспондира нито с нивата на икономическите показатели в сектора, нито с прогнозираните за тях стойности за 2016 г. (вкл. производителност на труда, обем потребление, ценови равнища на продуктите), добавят още те.

   Във вторник през целия ден имаше заседание на работната група за определяне на минималния осигурителен доход за 2016 г., където преговарят и другите браншове. Процедурата предвижда изслушване на отделните секторни организации и приемане на позициите им за ръста за всеки сектор, съобщиха от БСК. 

Повече информация за постигнатото на заседанието ще бъде съобщена от работодателската организация днес. Това, което до момента е ясно, е, че се запазва разпределението на осигурителните вноски между работодател и работник - 60 към 40%, а максималният месечен осигурителен доход се очаква да остане 2600 лв. за целия период до 2018 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha