Понеделник, 23 Декември 2024

Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е

Във фризера рибата губи от количеството си на витамин А и Е
Публикация   28 Авг, 2015   /     akcent.bg   /     439

Съхранението във фризер намалява съдържанието на витамините А и Е в рибата. "Изчезването" им става с течение на времето, докато витамин Д остава сравнително устойчив. Термичната обработка също влияе върху съдържанието на витамините в месото на рибата.

Най-добре е приготвянето й да става на скара или в микровълнова фурна. Обработката на пара понижава особено витамин А. Това са само част от изводите на д-р Диана Добрева от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна, която наскоро защити дисертация, посветена на мастноразтворимите витамини в черноморските и сладководните риби в България.

Такова систематично изследване се извършва за пръв път в България. Анализът е направен чрез течна хроматография. Според Добрева изследвано е съдържанието на витамините А, Е и Д. Обхванати са 10 вида черноморски риби и 5 вида сладководни, като са подбрани най-традиционните за трапезата на българите, пише novini.bg.

Изследванията са правени през два сезона - пролетта и есента, обясни Добрева. Резултатите показват, че при повечето видове витамините А и Е са с по-високо съдържание през есента. Обобщените данни сочат, че при черноморските риби с най-високо съдържание на А е трицоната, калканът е първенец за витамин Е, а сафридът и карагьозът - за витамин Д.

При сладководните пъстървата е на водеща позиция по съдържание на витамин А и Д, докато с най-големи количества витамин Е може да се "похвали" сомът. Като цяло съпоставката между двата вида риби показва, че морските са по-богати на витамини А и Д. Единствено показателите за витамин Е са близки като количество.

Информацията за рибите, които са най-популярни в България, е съвсем нова и ще е от голяма полза за диетолозите в страната, заяви пред БТА проф. Фани Рибарова от Медицинския университет в София, която е един от членовете на научното жури, оценявало дисертацията на Диана Добрева. Тя изрази задоволството си, че в катедрата по химия към варненското висше учебно заведение обръщат сериозно внимание и проучват морските храни.

Постепенно научните работници ще излязат с такива данни и за мидите и водораслите. Всички препоръчваме морските храни, но трябва да се знаят точните им показатели, е позицията на професора.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha