Вторник, 30 Април 2024

Вреда и полза от бирата

Вреда и полза от бирата
Публикация   05:44     28 Авг, 2015 /     akcent.bg   /     500

Лекарите твърдят, че бирата е алкохолна напитка, но някои специалисти поддържат мнението, че тя е полезна. В нея се съдържат вещества полезни за организма: вода, белтъци, захар и даже витамини. Въпросът за ползата или вредата от бирата предизвиква много спорове. Къде е истината?

Безсъмнение в бирата се съдържа алкохол.Това е причина към нея да се отнасяме сериозно, независимо, че процентът на алкохола е много по-малък от този в други напитки. Тази концентрация на алкохол не би трябвало да вреди, но лекарите твърдят, че бирата съдържа странични продукти (химични съединения, които в определени дози могат да бъдат отровни).

Бирата подобрява храносмилането, ако се употребява по време на хранене, казват феновете.

Обратно изследователите доказват, че прекаляването с нея по време хранене може да доведе до възпалителни процеси в хранопровода и даже до рак на дебелото черво. Изтъква се мочегонният ефект на пивото, което помага за очистване на организма. В действителност се отмиват някои необходими белтъци, микроелементи (калий, магний, витамин С),без които организмат отслабва и често възникват различни заболявания.

Прекомерната употреба на бира води до повишено кръвно налягане, развива се исхемична болест на сърцето. Съвременните технологии позволяват да се съхранява бирата до определени срокове, след което не бива да се употребява. Естествено, че прекалената употреба на бира води до алкохолизъм.

Но за любителите на бира трябва да кажем, че тя има и много положителни качества.

l За дамите - съществува система за подмладяване на кожата на база на бирата. Парата от бирата помага за овлажняване на кожата, тя става мека и копринена. Препоръчва се за изплакване на косата след миене. Помага за премахване на пърхот, придава блясък.

l Ако се употребява умерено извлича от организма алуминия, който може да е причина за развитие на Алцхаймер. На основа на бирата са разработени специални диети.

l Бирата съдържа много по-малко калории от кока колата, млякото и др. Има диуретичен ефект.

l Използва се при лечение на някои заболявания: при кашлица изпийте чаша топла бира, при простуда помагалъжичка мед в чаша сгрята бира.

l Бирени дрожди се препоръчват при някои кожни заболявания.

l Бирата съдържа антиоксиданти които възпрепятстват заболяване от туберкулоза и атеросклероза. След дълго боледуване помага да се възобнови микрофлората на стомашно-чревния тракт.

Съществуват много кулинарни рецепти, при които бирата заема почетно място, но не е основен продукт.

И все пак не трябва да се забравя, че бирата е алкохолен продукт.

Съществува понятието "бирен алкохолизъм". Нужно е да се намали дозата.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още