Вторник, 15 Октомври 2024

Световните пазари се сринаха

 Световните пазари се сринаха
Публикация   25 Авг, 2015   /        /     272

Как влияе това на България Масовият глобален срив в цените на акции, петрол, метали, земеделски продукти, валути продължи в понеделник. В България най-уязвими са износителите на суровини и спестяванията

Сривът на световните фондови пазари, започнал миналата седмица, продължи и с по-голяма сила и в понеделник. Загубите се движеха между 8% в Азия, през 4-5% в Европа и САЩ. Заради потъването на Уолстрийт търговията дори беше спряна временно, което се случва изключително рядко. Огромните потъвания напомниха за черния понеделник от 19 октомври 1987 г., когато акциите в САЩ се сринаха без конкретна причина.

  Сегашният двигател на спада е по-ясен: очакваното забавяне на големи икономики като Китай и Бразилия, което частично се прехвърля към САЩ и Европа. Прегряването на пазарите през последните години също прави инвеститорите чувствителни на всякакви негативни новини и сигнали, което ги кара да продават панически. Движенията надолу засегнаха не само акциите, но и стоковите пазари, където суровините - горива, метали и храни, поевтиняват, а петролът достигна най-ниската си цена от шест години насам (на стр. 4). Еврото рязко поскъпна спрямо долара.

  Засега проблемите изглеждат далеч от България, но страната може да усети негативен ефект по няколко канала (на стр. 5 и 6). Ако поскъпването на единната валута е устойчиво, това може да свие износа. Успокоително е, че основните ни търговски партньори са в ЕС. Освен това ниските цени на петрола са благоприятстващ фактор за българския експорт, защото нашата икономика е по-енергоемка, отколкото други конкурентни в ЕС, в този смисъл поевтиняването на горивата би трябвало да се отразява на България малко по-добре, отколкото на други страни. Втори риск при задържането на ниски цени на суровини и петрол може да дойде по линията на дефлацията, която да се задълбочи.

  Третата опасност е по линия на спестяванията - голяма част от взаимните и пенсионните фондове са инвестирали във финансови активи в чужбина и тяхното понижение може да се отрази върху доходността им. От спада в цените на суровините ще са засегнати минните и добивни компании, които най-вероятно ще се принудят да оптимизират разходи, за да ограничат негативите от спадналите си приходи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha