Вторник, 15 Октомври 2024

300 000 лева за саниране на блок "Щастие" ще топлят собствениците на апартаменти през зимата и ще ги охлаждат плез лятото

300 000 лева за саниране на блок
Публикация   21 Авг, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     113

Общо 21 блока в Русе ще се възползват от проекта

Строителните дейности по проект "ЕНЕРГИЙНО ОБНОВЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДОМОВЕ" ПО ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА "РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ" 2007-2013 стартираха официално днес. Блок „Щастие“ и блок „Родопи“ са първите многофамилни жилищни сгради, които ще бъдат обновени в Русе.

 

Предстои многофамилната жилищна сграда в гр. Русе, на ул. "Дондуков Корсаков" №10 – блок „Щастие“ да бъде изцяло обновена. Сградата е монолитна, състои се от два входа, всеки на три етажа, общо с 18 апартамента. Общата стойност на всички дейности по санирането на блок "Щастие" е 300 000 лв., каза пред Акцент.БГ зам. министър Николай Нанков. Изпълнител е габровската фирма Проект строй.


 

Ще се подмени дограмата в апартаментите и в общите части на сградата. Външните стени и покривът ще са топлинно изолирани. Предстои и ремонт на покрива.

 

Процедурата, по която са определяни изпълнителите, е била на министерството и е от миналата година. Строителните фирми за следващите 4 сгради, за които вече е извършено обследване, ще бъдат определяни след обществена поръчка и за всяка фирма ще може да работи само по един жилищен блок, похвали зам. министър Нанков кмета Стоилов.
 Обществената поръчка се очаква да стартира до края на месец август 2015 г.

 

Също днес стартираха строителните дейности и в многофамилната жилищна сграда на ул. "Майор Атанас Узунов" №22, блок "Родопи" в Русе. Сградата е монолитна. Състои се от един вход, 3 етажа. Общо 6 апартамента. Стойността на строителните дейности е в размер на 44 391,68 лв., с вкл. ДДС. Тук отново е предвидена подмяна на дограма по апартаменти и в общите части на сградата, както и топлинно изолиране на външните стени.

 

Срокът за изпълнение на строително-монтажните работи  по Проекта е 90 календарни дни.

 

На пресконференция днес кметът Пламен Стоилов заяви, че е изключително щастлив, че Русе успя да се мобилизира и да стартира ремонтните дейности по проекта в срок. Той допълни, че с приключването на енергийното обновяване ще се снижат разходите в домакинствата, а и санираните жилищни блокове в Русе ще променят изцяло облика си.

 

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустрояване Николай Нанков каза, че през последните няколко години Русе наистина се променя, а с реализирането на заложените проектни дейности, градът ни се нарежда сред общините отличници. По думите на зам.-министърът Русе е един от най-красивите и облагородени градове в страната. Той допълни, че с добро партньорство между министерството и местната администрация, Русе ще продължи да се развива и утвърждава.

 

Жечо Станков, зам.-министър на енергетиката, връчи на кмета Пламен Стоилов символична дебитна картна с 422 077,63 евро. „Продължавайте да сте обединител на гражданите, който работи за по-добрия жизнен стандарт на русенци“, заяви още Станков.

 

Председателят на комисията по енергетика в НС каза, че осъществяването на проекта е важен за социалната и икономическата стабилност на страната, защото с намаляването на разходите в домакинствата остават повече средства, което ще доведе и до по-високо потребление от страна на гражданите.

 

В същото време по Националната програма за енергийна ефективност са сключени 25 договора между Община Русе и сдруженията на собствениците. Към настоящия момент са извършени енергийно и конструктивно обследване на 4 блока, а за други 17 Общината е в процес на избор на изпълнител за обследванията.

 

Участие в пресконференцията взеха Николай Нанков – зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Жечо Станков – зам.-министър на енергетиката, Делян Добрев – председател на комисията по енергетика в Народното събрание Пламен НуневСветлана Ангелова и  Свилен Иванов – народни представители от ГЕРБ.

 

Присъстваха още заместник-кметовете  Димитър Наков и Страхил Карапчански, главният архитект на Община Русе арх. Живка Бучуковска, както и Никола Кибритев – изпълнителен директор на Регионалната енергийна агенция, представители на строителната фирма и надзора.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha