Понеделник, 29 Април 2024

Фонд "Земеделие" вече подписа договорите по лозарската програма

 Фонд
Публикация   05:40     18 Авг, 2015 /     akcent.bg   /     227

Одобрените за субсидия ще имат време до края на месеца да представят банкова гаранция

Фонд "Земеделие" е подписал договори по всички 13 проекта, които бяха подадени на последния прием за лозарско субсидиране, съобщиха от държавната институция. Кандидатите ще получат авансова помощ от над 3.2 млн. лв. общо за всички проекти. От фонда уточняват, че пари ще се дават, след като се представи банкова гаранция. Лозарите имат време да направят това до края на този месец, в противен случай няма да получат подпомагане. Тъй като финансовата година по тази мярка приключва октомври, ако не бъдат предоставени банкови гаранции, е твърде вероятно България да изгуби европейските пари, които е заделила за нередовните кандидати.

  Проект и покритие

  Мярката "Преструктуриране и конверсия на лозя" се отваря периодично за прием на проекти. Заради големия интерес много често прозорец за подаване на документи има само за ден-два или за няколко часа. Преди няколко месеца лозари се оплакаха от краткото време и публикуването на съобщения непосредствено преди да започне подаването на документи. Последното съобщение за нов прием беше публикувано рано, две седмици преди да се отвори. Тъй като няма горна граница на проектите, нито ограничение колко на брой може да подаде един кандидат, отпуснатият бюджет бързо се изчерпва. Според наредбата приемът се затваря веднага след като подадените проекти стигнат за изчерпване на бюджета.
  Условието към кандидатите е да имат удостоверение от Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ). Документи за него се подават в хода на приема от ДФ "Земеделие" и то важи не само за настоящ прозорец, а и за бъдещите. Тоест лозарите, които са получили удостоверение през юни, ще могат да го използват и за кандидатстване през следващата финансова година.

  Одобрените кандидати, с които сега са сключени договори, имат 10 дни, за да подадат заявките си за авансово плащане, по които да им бъдат изплатени до 80% от предвидената помощ, припомнят от фонда. Помощта се плаща авансово, ако вече е започната реализация на проекта.

  При последния прием бяха одобрени 13 проекта – т.е. всички, които са имали удостоверение от ИАЛВ и са успели да подадат документи. Два от проектите са за инвестиции за по над 1 млн. лв. - на "Аржил" и на "Санрайс". От "Капитал Daily" потърсихме за коментар представители на двете компании, но те предпочетоха да не коментират, преди да са сигурни, че ще получат субсидия. Парите по "Преструктуриране и конверсия на лозя" могат да се използват за инвестиции във вече съществуващо лозе и в засаждането на ново.

         Критика

  За подбора на лозарите или по-точно за липсата на подбор също има много критики. На теория дори само един голям проект може да изчерпи целия отпуснат бюджет по мярката, а един и същ кандидат, дори с една и съща фирма, може да получава неограничена субсидия. Това е заради начина на прием и одобрение – първият по подаване на документи е първи по право на плащане. Допълнителни критерии няма, стига да е с валидно удостоверение от ИАЛВ. Мярката за подпомагане е до 2018 г. и предстоят още работни срещи. Възможно е наредбата за подбор да бъде променена и да се заложат точки – например превес при оценката да има засаждане на по-слабо разпространени типични български сортове, да се подпомагат повече малки производители, да се изпълняват ангажименти за качество на гроздето, създаване на работни места в икономически изостанали райони и др



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още