Вторник, 15 Октомври 2024

Срокът за поставяне на нивомери за гориво пак се удължава

 Срокът за поставяне на нивомери за гориво пак се удължава
Публикация   13 Авг, 2015   /     capital   /     275

Ведомствените бензиностанции и земеделските производители ще трябва да монтират уредите до края на октомври

За втори път тази година Министерството на финансите удължава срока, в който трябва да бъдат поставени нивомерни системи, които да се свържат с данъчните. Уредите са задължителни от години за класическите бензиностанции, а сега се обхващат и ведомствените обекти, които най-често са собственост на земеделски производители (над 2/3 от съоръженията). Сегашният срок за поставяне - 31 август, се измества на 31 октомври. Мотивът е предоставяне на допълнително време за монтаж на оборудването.

  Удължаването на срока идва и на фона на съпротивата на самите фермери срещу мярката. В понеделник зърнопроизводителите за пореден път изразиха недоволството си пред БНР и заявиха, че ще търсят съдействие от премиера.

      Решение от преди девет месеца

  В края на миналата година без обсъждане и разгласяване със законови промени ведомствените бензиностанции бяха задължени да монтират нивомери и да осигурят връзка с НАП, но след закана за протести от страна на зърнопроизводители и транспортния сектор мерките бяха значително облекчени. Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проект за изменение на наредбата за регистриране и отчитане на продажбите в търговските обекти, с която се въвеждаха нивомерите. Браншовите организации на зърнопроизводителите и транспортните компании реагираха веднага и заплашиха с протести. Това явно разколеба правителството и в началото на февруари финансовото министерство предложи ведомствените бензиностанции да подлежат само на регистрация на обектите, без тотален контрол.

  После НАП преброи обектите и установи, че са 1800. След което финансовото министерство предложи в наредбата поставяне на нивомерите със срок края на август. Документът беше обнародван на 30 юни.

      Скъпо и бързо

  Земеделските производители веднага реагираха, че срокът е кратък, уредите са скъпи и като цяло държавата трябва да контролира предните по веригата на доставки на горива. Сега управляващите се съобразяват и изместват поне срока - за след местните избори.

   Засегнатите компании направих и пръв протест в края на юли. Тогава те потеглиха с машините си към класическите бензиностанции. Между 35 и 40 хил. лв. може да струва на земеделските производители да приведат ведомствените си бензиностанции в съответствие с новите законови разпоредби.
  Според Георги Милев, председател на Националната асоциацията на земеделските арендатори – Плевен, само фискалните устройства струват между 7 и 15 хил. лв. По неговите думи много от цистерните, които се ползват в момента за зареждане на машините, не са пригодени за тази промяна и ще трябва да се купуват нови. "Освен това използваните в момента колонки са на 30 - 40 години и също не позволяват да се сложи фискално устройство. И те трябва да се сменят", обясни още Милев. Според него наредбата на Министерството на финансите засяга финансово около 20 хил. земеделски производители в страната.

   В понеделник от браншовата организация на зърнопроизводителите съобщиха за БНР, че ще искат среща с премиера Бойко Борисов, за да търсят решение по казуса. Междувременно обаче Министерството на финансите публикува промените в наредбата и удължаването на срока.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha