Вторник, 15 Октомври 2024

Гърци печелят милиони, не плащат и цент данъци

Гърци печелят милиони, не плащат и цент данъци
Публикация   09 Авг, 2015   /     clubZ   /     279

Само за седмица са разобличени 1089 данъчни измамници с 4404 прегрешения

Гърци печелят милиони и не внасят дори цент данъци. Това разкри атинската Служба за преследване на икономически престъпления (SDOE).

Тя оповести днес първи резултати от проверка, извършена само за седмица – от 27 юли до 2 август. В нея са участвали 401 екипа контрольори.

Във визирания период са били проверени 5264 предприятия и хора на свободна практика. 1089 от тях се оказали данъчни измамници в 4404 случая.

"За жалост отклоняването на данъци продължава да процъфтява", съобщава немската новинарска агенция ДПА, цитирайки висш служител в Министерството на финансите.

В доклада на SDOE  се посочват драстични случаи на укриване на данъци.

Така безработен грък не можал да обясни как през миналата година е спечелил 937 000 евро, които били открити в банковата му сметка.

Футболен мениджър бил изобличен, че не е декларил доход в размер на 7,7 милиона евро.

Собственик на голяма таксиметрова фирма с централа в Атина и оперираща в цялата страна продал автомобили за 5,7 милиона евро без да декларира сумата и съответно не е платил и цент данък. За миналата година пък отчел минимален оборот.

Козметичен хирург, работещ на частна практика, "забравил" да впише в данъчната си декларация приход от 100 000 евро за извършени операции и консултантски услуги.

Рекорд държи крупен предприемач. Той придобил имоти и скъпи предмети за 17,6 милиона евро, но нито можал да обясни откъде е сумата, нито е платил данък върху приходите си. Сега го заплашва освен солидна глоба и затвор.

Семейство пенсионери пък продали парцели за общо 3,7 милиона евро.  Те вложили парите по различни банкови сметки, но не са платици данъци.

В данъчни измами са били уличени също голяма рекламна агенция, лекари и адвокати.

Служителят на финансовото министерство разкрил пред журналисти от ДПА куриозни случаи.

Такъв бил примерът с жители на остров Родос. Живеещи в село Марица се нахвърлили на трима контрольори, които се опитали да проверят местни продавачи и ги прогонили. Служителите успели да се спасят от гнева на местните с помощта на полицията.

Гърците прилагали и хитрост. Собственици на магазини и заведения имали по две каси – истинска и фалшива. Те издавали касови бележки, но от фалшивата каса, която не е регистрирана в данъчното и де факто не се проверява. Само по няколко касови бележки на ден се издават чрез редовния касов апарат. Така се отчита минимален брой продажби.

Подобен случай е бил регистриран и на археологическите разкопки на остров Крит. Там служители продавали сувенири и реплики на туристи, като издавали бележки от нередовна каса, която не е регистрирана по установентия ред и съответно оборотът не се отчита пред данъчните. Предполага се, че това не е ставало със знанието на управата на музея на открито. Служителите дори сами си набавяли от други исторически места сувенири, продавали ги на туристите и прибирали парите в собствените си джобове. Там също имало редовна каса, но тя отчитала минимален брой продажби.

Сега става безпощадно ясно защо кредиторите и в частност Германия настояват за стриктни данъчни проверки и дори за реформа на гръцкия НАП, където се подозира безхаберие.

Не е възможно Гърция да е потънала в дългове, да разчита на спасителни пакети, а да не е в състояние да си събере данъците, които са кръвоносната система на всяка държава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha