Вторник, 15 Октомври 2024

Чуждестранните инвеститори на лов за работна ръка из Сливополската община

Публикация   06 Авг, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     288

Кризата с работна ръка в областта се задълбочава

 

 

Емисари на Монтюпе, Вюте аутомотив и А.Л. Филтър обикалят областта в търсене на работна ръка. Днес кметът на Ряхово Георги Атанасов е провел поредната среща, на която е предложена възможност хора от селото да се трудят в едно от тези три предприятия.

  Досега само от „Монтюпе” са оставили предложение за три конкретни позиции и конкретно заплащане. В зависимост от длъжността заплатите са от 650 до 800 лева, каза още ряховския кмет. Той обаче не е обнадежден относно набирането на работна ръка от фирмите „по къщите”. Всеки, който има желание и иска да работи, си търси работа и едва ли някой добър работник си стои у дома и чака да го открият. За да вземе една фирма работници от селото, то те трябва да са поне за една

   В „Монтюпе” от Ряхово работят около 10-на души, но повечето изкарват по месец-два и напускат. Дори едно от момчетата отиде да работи в Англия, разказва Атанасов.

   Освен това през септември в Ряхово предстои да бъде отворен модерен цех за преработка на риба, строи се цех за преработка на зеленчуци. А и предлаганите възнаграждения в тези тежки производства не привличат местните хора.

 

    Принудени сме да търсим всякакви варианти да набиране на работници. Не само в Сливополската община, а и в цялата област се търсят хора да работят. Колкото до Бюрото по труда, там са едни и същи хора, които или не могат да се справят с работата, или не искат да работят това, което им се предлага, коментира  HR специалист от една от трите фирми. Определено става въпрос за това, че позициите за работа, както и заплащането не мотивира хората да търсят прехраната си в индустриалните предприятия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha