Вторник, 15 Октомври 2024

Конната езда прави летовниците в "Албена" щастливи . Павлин Димитров сбъдва мечтите им

Конната езда прави летовниците в
Публикация   02 Авг, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     505

В Конната база оживява анималистичния свят на Йовков

 

Снимки: 1,2,3 Всеки, който е почивал в „Албена” е гледал по плажа към Кранево привечер групички, които яздят коне. Красотата на залеза, грациозните животни и ритъмът от ездата отвеждат една част от курортистите към Конната база в комплекса.

Тук за българите оживява анималистичния свят на Йовков, а за малките деца от други националности и техните родители- това е мястото, където се сбъдват мечти и се постига едно неповторимо изживяване.

Срещам се Павлин Димитров, е наемател на конната база в к.к. „Албена” вече пета година.

Тук той гледа 26 коня, от тях 6 са състезателни, а останалите 20 за туризъм.

Любителите на ездата и онези, които имат желание да усетят чувството да са на гърба на коня, могат да го правят на разходка в гората през деня, а вечер от 18,19 и 20 часа- разходка по плажа. В първия час са ходовите разходки, тъй като все още е натоварен плажа с летовници. Следващите два часа са за можещите да яздят.

  За онези, които предпочитат по-дългите разходки и търсят пълно удоволствие /от 2-3 часа/, се предлагат комбиниран маршрут в гората и край морето.

Сред онези, които най-много търсят среща с конете и искат да яздят, и иман финансова възможност, са руснаците, разказва Павлин. Германците обичат да яздят, но не обичат да плащат.... Въпреки че разходката край морето за 45 минути струва 30 лева. И дава за пример цените за езда в София, където за минута е лев.

Усвояването на тайните на ездата до голяма степен зависи от всеки един човек, разказва Павлин, който е и състезател със сериозни успехи у нас и в чужбина. В Базата се предават уроци, които обикновено траят 10 часа и обучаемият получава и диплом. За това време вече конят се усеща, започва да се управлява самостоятелно. Но онова, което се предава като умения, трудно може да се повярва, че е постигнато само за толкова кратко време, гордее се с професионализма си Павлин.

  Къде на шега, къде наистина, ездата се оказва много полезна за кънкьорите на лед. След като треньор сам се качва на коня и разбира какви умения създава ездата, прилага съм тренировъчната програма на състезателите време върху конете.

Дали наистина конят е толкова интелигентно животно, че усеща и разпознава човекът, който е до него? Конят усеща отношението към себе си, а задължително разпознава употребилите, особено злоупотребилите с алкохол.

Но конкретен случай с дете участник в параолимпиада в Гърция показва, че спойка между кон и ездач съществува. И ако те си паснат, нещата стават по-бързо и по- лесно. И по приятно.

    Материалните измерения да гледаш кон

 Ежедневно зобта /ечемик, царевица, овес/ е от 6 до 10 кг. Отделно 4-5 кг. люцерна и една бала слама. Конят е доста капризно за отглеждане животно. Необходимо е да имаш добър ветеринар или вече да си изучил основни тайни във ветеринарната професия.

  Нормално един кон отива в „пенсия” след 19-20 години живот, а туристическите се ползват за работа до 25 години.

   Кой иска да язди?

Няма строго определена възраст, но най-голям интерес има от децата. Преди дни тук идва 75-годишна туристка рускиня и заявява на Павлин- искам да сбъднеш мечтата ми да се кача на кон. И разбира се, да се прибере от разходката жива и здрава. Почти няма мераклии, които да отидат до конната база и да искат да се снимат само, без да яздят. Повечето искат да преживеят удоволствието.

Какви породи коне може да се видят тук?

Павлин иска и поддържа разнообразие от породи, за да бъде още по-интересно на проявяващите интерес към конете и към ездата. Тук се отглеждат Източно- българска, Хановер, Олденбург, белгийски Хатние, Арабска, но е много темпераментен за туристически цели...

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha