Вторник, 15 Октомври 2024

Токът за битовите потребители поевтинява, а за бизнесът се увеличава

Токът за битовите потребители поевтинява, а за бизнесът се увеличава
Публикация   01 Авг, 2015   /     akcent.bg   /     668

Цената на електроенергията за битовите потребители ще намалее средно с 0.11% от 1 август. Това реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание този следобед. Първоначално заявеното увеличение беше 2.11%. 

  За трите електроразпределителни дружества (ЕРП) цените ще се променят съответно - намаление от 0.63% за ЧЕЗ, намаление от 0.44% за ЕВН и увеличение от 1.09% за Енерго-про, поради спецификата на мрежата, съобщи председателят на КЕВР Иван Иванов. За ЕРП Златни пясъци намалението ще е 5.11%. 

   Иванов посочи, че това намаление е постигнато благодарение на предприетите от Народното събрание и правителството мерки от последния месец, чрез които бяха намерени резерви в енергийната система. 
Иванов уточни, че ако бъдат намерени допълнителни резерви, комисията има право след три месеца да определени нова цена. 

  Цената за бизнеса


  Цената "задължение към обществото", която беше една от най-оспорваните през последния месец от бизнеса, ще бъде 37.90 лв. на мегаватчас за всички потребители. Първоначалното намерение на КЕВР беше тя да се увеличи от 18.93 лв., колкото е в момента, до 40.21 лв., като това щеше да доведе до драстично поскъпване на цените за бизнеса. 

       Отстъпка за големите

   За големите индустриални потребители, които използват над 30 гигаватчаса електроенергия на година, цената "задължение към обществото" ще бъде 18.77лв. за мегаватчас, което реално е минимално намаление спрямо сегашните й нива от 18.93 лв.
Това е възможно благодарене на наредбата, изготвена от Министерството на енергетиката, с която тази група потребители може да ползва отстъпка в компонентата за зелена енергия. 

  Според Иванов повишението в крайната цена за някои от тях ще бъде не повече от 1% в зависимост от потреблението им. Това би трябвало да удовлетвори едрите консуматори, които настояваха цената им да не се повишава спрямо сега действащата.

  Наредбата дава отстъпка и на друга категория потребители - с потребление между 10 и 30 гигаватчаса, за които добавката "задължение за обществото" ще струва 26.5 лв. За тях увеличението в крайната цена ще е около 8%, докато за дребния бизнес повишението ще е около 15%. Иванов обаче уточни, че при малките компании електроенергията не е съществен разход, така че това не би трябвало да им се отрази негативно. 

   По думите на председателя на КЕВР наредбата ще влезе в сила от 1 август, макар че все още не е нотифицирана от Европейската комисия. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha