Нивото на Дунава пада, затруднява корабоплаването

Нивото на Дунава пада, затруднява корабоплаването
Публикация   05:33     31 Юли, 2015 /     akcent.bg   /     378

Адските жеги, които морят страната от няколко дни, не пощадиха и Дунав. На места нивото на реката спадна драстично, което доведе до спиране на корабите и фериботите. Едва 34 сантиметра бе нивото на реката край Оряхово, където бе отчетен спад от 5 сантиметра само за едно денонощие. Край Русе нивото на водите е едва 38 сантиметра над морското равнище и бе регистриран спад от 2 сантиметра.

Най-високо бе нивото на Дунав край Лом, където бяха отчетени цели 112 сантиметра. Причината за продължителния спад са горещините не само у нас, а по цялото протежение на реката. Това създава сериозен проблем за корабоплаването, тъй като повечето кораби засядат при нива по-ниски от 1,80 метра. Най-критичен е участъкът при Белене, където се събират десетки плавателни съдове и кораби, които чакат да преминат през ниските води.

За част от товарните кораби преминаването е невъзможно, затова се налага да претоварят секциите си. Понижението започна преди две седмици, а липсата на валежи в горното течение допълнително усложнява ситуацията. Любителите на екстремните преживявания обаче трябва да знаят, че въпреки че нивото на реката е от метър и на места по-ниско, тя не може да бъде прегазена от единия до другия край.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha