Вторник, 30 Април 2024

Ще пием отлично младо вино

Ще пием отлично младо вино
Публикация   05:32     28 Юли, 2015 /     akcent.bg   /     496

Реколтата ще е добра, най-хубавото грозде е край реките

 Тази година ще пием отлично младо вино. Очаква се добра реколта от грозде, ако лятото продължи да бъде сухо, обясниха експерти. По думите им тенденцията е да се пият млади, а не отлежали вина.

 „Засега реколтата е добра, но е важно лятото да бъде сухо. Лозата няма проблем с изхранването, нейните корени са дълбоки и тя не изпитва нужда от вода", обясни Стоян Геров от Националния институт за изследване на вино и спиртни напитки пред Фокус.

 Той допълни, че повечето дъждове биха затруднили запазването на плода. „Периодичните валежи не са проблем засега, защото хората взимат мерки с модерни и хубави препарати, за да се запазят лозята. Важно е и в периода на гроздобера времето да е сухо”, допълни експертът.

 Той беше категоричен, че има връзка между хубавото вино и мястото, където се отглежда гроздето.

 „Съставът на почвата, склонът на наклона, дали мястото е закътано или проветриво – всичко това са фактори, които оказват влияние върху качеството на виното”, обясни Геров.

 Той допълни, че много често хубавите лозарски райони се намират в близост до реки или морски басейни, защото там е по-проветриво и това защитава самия грозд от много болести.

 По думите му отлежалите вина в магазините в страната са на изчезване. ”Ако влезете в магазините, рядко ще видите вино на 2-3 години, докато преди 15-ина година беше нормално да има дори 5-10-годишни вина”, каза още Геров. Той обясни, че в последните години преобладава тенденцията да не се пият стари вина, а по-скоро млади.

 „За сметка на това преобладава плодовият характер на виното. Това значи да се усещат повече плодовите аромати, които виното съдържа, освен тези на самото грозде - нотки на череши, на горски плодове и други”, уточни експертът.

 И допълни, че това вече важи както за белите, така и за червените вина. Геров каза още, че българските сортове грозде не са чак толкова много. От белите това са "Димят" и "Мискет", а от червените сортове - "Гъмза", "Широка мелнишка лоза" и "Мавруд". „Общо взето, с това се изчерпват по-популярните и използвани български сортове”, уточни експертът.

 По думите му вече навлизат и много нови сортове у нас, които не са толкова познати на хората - "Вилние", "Сира", "Гренаж" и др.

 В началото на юли шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев коментира пред "Новинар", че 95 на сто от плодовите масиви са в изключително добро състояние и са запазени от болести. Според Коев гроздето ни превъзхожда по качество лидерите в лозарството в Европа – Франция, Италия и Испания.

 "Има интерес към виното ни и в Европа, и в Азия. Нямаме залежали количества", изтъкна експертът.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още