Вторник, 15 Октомври 2024

Румен Христов също не приема Наредбата за нивомери за замеделците като работеща

Публикация   20 Юли, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     318

Въпросът с ДДС за дизела също е прост за решение, смята председателят на Земеделската комисия към парламента

 

 

 

 

За това, че държавата не може да се справи с контрола върху нелегалната търговия с горива, се налага Наредбата за монтиране на нивомери на обектите за съхранение на дизелово гориво. Председателят на парламентарната комисия по земеделие и храни Румен Христов се спря върху проблема, срещу който ще има национален протест на 24 юли в страната. Според него в България има 4 гранични пункта, откъдето се внася гориво, 30 данъчни склада и един производител. Или това са общо 35 места, ако има качествен контрол, няма да има проблеми.

  

Вместо това Наредбата предвижда слагане на нивомери на над 30 000 обекта, като това ще коства от 20 000 до 35 000 лева на всеки производител. Парите огромна сума, а за по-малките производители може и да се окаже непосилна, смята Христов.

 

Какво ще допринесе влизането на тази Наредба не става ясно, въпреки актуално питане към финансовия министър. Като безумно решение той определи предвижването на земеделска техника /комбайни и трактори/ до бензиностанциите, като те нямат и право да се движат по главните пътища. Освен това, нивомери трябва да се монтират на съдове над 1000 литра, а комбайните имат по-големи резервоари…

 

И в момента се извършва двоен контрол при зареждане на тези обекти- от страна на доставчика, и от страна на получилия горивото.

 

   Колкото до акцизите за това гориво- според председателя на земеделската комисия проблемът е много лесно решим. При заявени 45 млн. декара обработваеми площи и разрешени 40 млн. дка и при среден разход от 7,5 литра на декар, всичко, което се прави, е ненужно усложнение и не е необходим повече какъвто и да е коментар.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha