Вторник, 15 Октомври 2024

Eurobank купува клоновете на Alpha bank в България

Eurobank купува клоновете на Alpha bank в България
Публикация   18 Юли, 2015   /     akcent.bg   /     467

Базираната в Гърция Eurobank, която оперира в България чрез дъщерната си Пощенска банка, ще придобие около 80-те клона на друга гръцка институция в страната - Alpha Bank. Това съобщи Reuters, като се позова на мениджър в Eurobank, пише Капитал.

  "Бордовете на двете банки ще се срещнат по-късно днес, за да финализират сделката", е заявил източникът на агенцията. Няма информация дали покупката е през българското поделение на Eurobank, както и дали реално става въпрос за прехвърляне на целия бинзес на Alpha, включващ привлечените средства и кредитния портфейл. От пресцентъра на Пощенска банка заявиха, че ще имат официален коментар по темата до края на деня.

  Според източници на гръцкия в. "Катимерини" сделката ще бъде на символичната стойност от 1 евро. Това е само първата стъпка от цяла поредица операции, чиято цел е всяка гръцка банка да се концентрира върху пазарите, където има по-силно присъствие, и да отстъпи от онези, където позициите ѝ не са силни, отбелязва още изданието.

  Alpha Bank е единствената от гръцките банки, която оперира в България не чрез дъщерно поделение, а като клон. По тази причина депозитите там са гарантирани от гръцката схема за гарантиране на влоговете. През първото тримесечие тя, както и другите банки с гръцка собственост, претърпяха отлив на депозити. За Alpha той се измерваше в 6.85% спад на привлечените средства и 19% свиване на депозитите от домакинства до 580 млн. лв.

  Към края на първото тримесечие активите на клона на Alpha са 3.4 млрд. лв. но данните за следващите месеци показват, че той е намалил задълженията си към централата с общо над 2 млрд. лв. Съответно от баланса се стопяват и 1.4 млрд. лв. корпоративни дългови книжа и около 400 млн. лв. корпоративни кредити. По информация на "Капитал" това са портфейли на централата в Атина, които чрез репо-сделка се озоваха в баланса на клона й в края на 2012 г. Така вероятно към момента активите Alpha са около 1.5 млрд. лв., докато по последни данни към края март тези на Пощенска банка са 5.88 млрд. лв.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha