Вторник, 15 Октомври 2024

Булмаркет монтира съоръжение за улавяне на промишлените миризми в завода за растителни масла за над 60 000 лева

Булмаркет монтира съоръжение за улавяне на промишлените миризми в завода за растителни масла за над 60 000 лева
Публикация   18 Юли, 2015   /      Румен НИКОЛАЕВ   /     283

РИОСВ тича по сигнали от жители на Мартен за омирисямане, те се оказват фалшиви

 

 

      „Булмаркет ДМ” започва от следващата седмица монтаж на воден скрубер /мирисоуловител/ на завода за производство на растителни масла.  Новината съобщи зам. управителя на дружеството Димитър Баев.

     След многократно проведени срещи и разговори с експерти и по препоръка на РИОСВ Русе русенската компания вече заплати пречиствателното съоръжение и предстои монтажът му към вентилационните тръбопроводи в производствените участъци, без това да променя технологичния процес.

  Стойността му е над 60 000 лева, а първите резултати от работата му се очаква да се усетят в началото на следващия месец.

   Съоръжението работи на принципа- третиране на изходящите газове по метода на адсорбация /отлагане на миризмите върху течен носител/. То е произведено в България по лиценз на световен лидер в областта на екологията. Подобна инсталация се монтира за първи път в страната, но за държави като Германия и Франция не е прецедент, поясни Баев.

 

      „Булмаркет ДМ” предприе тази инвестиция в отговор на многобройните жалби и сигнали от жители на Мартен до екоинспекцията за замърсен въздух. Редица проверки показаха, че няма замърсяване, а има омисиряване. Протестите и сигналите продължиха, като част от тях се оказаха безпочвени и тенденциозни.

   При последния сигнал от жител на Мартен и бързата реакция на екониспекторите и среща с подалия сигнала се оказало, миризма няма, а сигналистът не успял да каже каква е миризмата. Това прекратило проверката по фалшивия сигнал.

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha