Вторник, 15 Октомври 2024

50 млрд. лв. трябват за саниране

50 млрд. лв. трябват за саниране
Публикация   09 Юли, 2015   /     akcent.bg   /     263

 

Поне 50 млрд. лв. са нужни за пълно саниране на жилищните сгради у нас. Това стана ясно вчера на форум за енергийна ефективност, проведен в София.

 

Десислава Йорданова, съветник на строителния министър обясни, че по държавната програма за саниране има регистрирани 2160 етажни собствености. „Повече от половината от тях са изпратени към ББР за финансиране. Сключените договори за това са над 1000. Доста сгради са с готови обследвания. Някои от тях имат нужда от ремонти по конструкцията, но повредите не са тежки”, каза тя. По думите най-активни по програмата са в областите Благоевград, Бургас, Кърджали, Стара Загора и София-град.

 

Според кмета на Габрово Таня Христова не е удачно да се дава 100% субсидия за частни проекти за енергийна ефективност. „Подобни инвестиции трябва да се изплащат от реализираните икономии”, обоснова се тя. По думите й дори  пълната субсидия не стимулира много хора да се включат в проекта за панелките. „За това срещу всяко предлагане на помощ е редно да се изисква и определена отговорност. След време за обитателите на несанирани сгради трябва да има финансови санкции”, смята Христова.

 

На форума Теодора Полимерова, експерт в Столична община, съобщи, че София ще работи по проект за кръгова икономика заедно с Лисабон, Брюксел Париж и градове в северните европейски държави. Той ще бъде с еврофинансиране. Целта му е за 4 години да бъде направен анализ за повторната употреба на отпадъците.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha