Вторник, 15 Октомври 2024

Бизнесът сметна: Таксата за обществото леко да поскъпне

Бизнесът сметна: Таксата за обществото леко да поскъпне
Публикация   09 Юли, 2015   /     akcent.bg   /     257

Договорите за тока от производител до енерго стават публични

 

Таксата “задължения към обществото” към цената на тока можело да се задържи за бизнеса на цена от 18,93 лв. или леко да поскъпне до 20,9 лв. на мегаватчас, а не да е 40 лв., както бе записано в доклада на КЕВР.

Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България след среща при премиера Бойко Борисов на представители на работодатели и синдикати.

При Борисов е обсъждано дали износът на ток да бъде обложен с таксата “задължения към обществото”. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че вкарват в закона текст, който да даде право на КЕВР да преценява дали да го направи и в какъв размер да бъде тя.

Бизнесът е предложил и скала на потребление на еленергия от индустрията. Надхвърляйки определен лимит ток, предприятията ще плащат по-малко за зелена енергия. Например при потребление над 10 гигаватчаса годишно да не се плаща 50% от зелената енергия, а при над 30 гигаватчаса процентът на облекчение вече става 80.

Петкова обяви, че нейният екип ще анализира как това ще се отрази финансово по веригата в енергетиката.

Шефът на КЕВР Иван Иванов пък каза, че е възможно токът за бита да поевтинее заради въведената в проектозакона за енергетиката вноска от 5% върху приходите, която всеки месец трябва да плащат всички производители на еленергия.

На срещата с бизнеса премиерът Борисов е поискал всички договори на дружествата, чиито цени на тока определя КЕВР, да станат публични, съобщи Васил Велев.

В същото време Мартин Димитров и група депутати внесоха промени, които предвиждат да няма търговска тайна за производители на еленергия , за дружества в енергетиката с 50% държавно и общинско участие, за НЕК, ЕСО и ерепетата. Те са длъжни в 14-дневен срок от сключване на сделка за еленергия за регулирания пазар да обявят договорите на сайта на КЕВР. За вече сключените договори това трябва да стане до 30 дни след влизане на закона в сила.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha