Чакаме отлична реколта от грозде

Чакаме отлична реколта от грозде
Публикация   05:24     08 Юли, 2015 /     akcent.bg   /     566

Гроздовата реколта тази година ще бъде отлична. 95 на сто от плодовите масиви са в изключително добро състояние и са запазени от болести. Това съобщи за "Новинар" шефът на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж. Красимир Коев. Той допълни, че заради климатичните условия миналогодишната реколта е била най-лошата за страната от последните 30 години.

По думите му сред най-търсените сортове грозде в световен мащаб за в бъдеще ще бъдат по-устойчивите. Важни са също цената и качеството, а България е конкурентоспособна по тези показатели. Според Коев гроздето ни дори превъзхожда по качество лидерите в лозарството в Европа – Франция, Италия и Испания.

"Има интерес към виното ни и в Европа, и в Азия. Нямаме залежали количества", обясни Коев. И допълни, че се търсят възможности за разширяване на пазарите за износ на вино. Специално към гроздето ни пък имат интерес италианци и чехи.

Коев обясни, че през юни е имало дегустация на вина в Париж и от световната винарска асоциация са останали очаровани от българските предложения. "Не знаехме, че произвеждате такива еликсири", са били част от коментарите за родните вина.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha