Петък, 20 Септември 2024

Русе обяви кандидатурата си за „Европейски град на спорта“ през 2016 г.

Русе обяви кандидатурата си за  „Европейски град на спорта“ през 2016 г.
Публикация   06 Юли, 2015   /     akcent.bg   /     405

 

 

 

      Днес, в зала „Европа“ на Доходно здание, се проведе среща, на която кметът Пламен Стоилов обяви официално кандидатурата на Русе за „Европейски град на спорта“ през 2016 г.

     

По повод настоящата кампания в града пристигнаха президентът на Федерацията на европейските градове и столици на спорта Джан – Франческо Лупатели, както и Анатоли Илиев и Лукас Форел – членове на федерацията. В срещата участие взеха зам.-министърът на младежта и спорта Калин Каменов, народните представители Пламен Нунев и Свилен Иванов, зам. областният управител Явор Янчев и регионалният директор на Български спортен тотализатор Вася Ботева. В зала „Европа“ присъстваха десетки представители на спортните клубове, както и треньори и спортисти.

     

Кметът Пламен Стоилов приветства всички, които с присъствието си показват своята подкрепа към подетата инициатива от Общината. Той заяви, че кандидатурата на Русе за „Европейски град на спорта 2016“ е от изключителна важност за развитието на града, защото всяко инвестирано евро в спорт, спестява 3 евро от здравни услуги. Г-н Стоилов допълни, че масовият спорт, обхващащ всички възрастови групи, е от огромно значение за превръщането на Русе в спортен център. По думите на кмета именно тази масовост спомага откриването на истинските спортни таланти, защото за да има високо спортно майсторство трябва да се предостави възможност на всеки, който желае да тренира, да го направи. Кметът допълни, че ще се изградят нови спортни площадки, съоръжения за фитнес на открито, спортни игрища, ще се реконструират и модернизират настоящите спортни бази, ще се подкрепя още по-сериозно спортната дейност в града. Г-н Стоилов каза и че Община Русе се радва на голяма подкрепа от страна на правителството и в частност от Министерството на младежта и спорта, чиито думи потвърди по-късно в своето изказване зам.-министърът на младежта и спорта.Каменов заяви, че е щастлив, че Русе за пореден път доказва своя стремеж към развитие и утвърждаване. Именно поради тази причина дунавският град се радва на съдействие от Министерството.

     

Президентът на Федерацията на европейските градове и столици на спорта,  Лупатели, изказа своите впечатления от посещението си, като не скри положителните си емоции. Като част от комисията, той заяви, че трябва да бъде обективен, затова отчете факта, че по отношение на спортната дейност в града е направено много и че с добра администрация и спортни поддръжници, предстоят още по-добри резултати.

    

  Целта на днешната среща беше да консолидира усилията на местната администрация и спортната общност в града от една страна и от друга – да формира в членовете на комисията завършена визия и информационна концепция относно силните страни на града-кандидат за титлата „Европейски град на спорта” 2016 г.

          

   При бъдещо присъждане на престижната титла ще се повиши видимостта на града в европейски мащаб, като всички спортни събития през 2016-та година, планирани в Русе и включени в концепцията за кандидатстване, ще имат европейска популярност от най-висок ранг. Състезанията ще бъдат подкрепени от Европейската комисия, така че градът на спорта да бъде посетен от много гости от страните от ЕС, което води след себе си и редица вторични ползи както за развитие на спорта, така и за местната икономика.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha