Вторник, 15 Октомври 2024

Всички прихващания в КТБ може да станат невалидни

Всички прихващания в КТБ може да станат невалидни
Публикация   04 Юли, 2015   /     akcent.bg   /     239

Апелативният съд определи 20 юни 2014г. за начална дата на неплатежоспособността на КТБ

С решение от днес Софийският апелативен съд постанови, че началната дата на неплатежоспосбността на КТБ е 20 юни 2014 г. Определението може да бъде атакувано пред ВКС. На първа инстанция СГС определи за начална дата 6 ноември 2014 г.

  Това означава, че всички цесии и прихващания ще бъдат по-лесно атакувани и развалени по съдебен ред. В решението на Софийски граски съд беше, че началната дата на фалита е 6 ноември миналата година - денят на отнемането на лиценза на КТБ. Това правеше почти всички цесии и прихващания трудни за оспорване. Късната дата беше оспорена от БНБ и фонда за гарантиране на влоговете. Те настояваха за 30 септември, когато беше констатиран отрицателен собствен капитал на КТБ.

  Съдът се аргументира като сравнява капитала към юни и към края на септември - стойностите са без съществена промяна. В периода между затварянето на банката и отнемането на лиценза бяха сключени цесии и прихващания за над 800 млн. лв. По този начин много от компаниите и хората с депозити над гарантирания минимум се опитаха да спасят частично парите си. Решението на апелативния съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha