Вторник, 15 Октомври 2024

ПК „Зора” с още по- жизнерадостна програма откри жътвата

ПК „Зора” с още по- жизнерадостна програма откри жътвата
Публикация   03 Юли, 2015   /      Румен НИКОЛАЕВ   /     360

Деца и баби подкрепят земеделците за по-добър урожай

Снимки 1,2,3: Превърналият се вече празник за кооператорите на ПК „Зора” с. Тръстеник тази година бе обогатен с по- жизнерадостна програма. Времето като че ли бе в унисон с настроението на дошлите да отбележат началото на жътвата по подобаващ начин.

 

   Деца от селото изнесоха кратка  съдържателна програма, посветена на трудолюбието, земеделието, и конкретно на кооперацията, в която се трудят техните баби, дядовци, майки, бащи и роднини. И която вече повече от 20 години дава възможност хората в нея да се чувстват сигурни и да живеят един нормален живот.

   Малчуганите представиха и свои творби па тема жътва, като всички участници получиха неочаквано щедър подарък- екскурзия до избран от тях архитектурен или туристически обект в страната.

    Последваха изпълнения на женския хор към Пенсионерския клуб в селото, които вече завоюват успешни участия в различни национални събори.

    Но най-красив и впечатляващ продължава да бъде ритуалът по зажънването, който пресъздава старите български традиции.

  Първите ожънати ръкойки със сърпа бяха разпиляни, за да може житото да се множи и създава богата реколта, която да храни и щедрите стопани.

   Сноп от пожънатото бе поднесен на председателя на кооперацията Росен Коев, който от своя страна дари комбайнерите с плик с пари, за да могат и де достойно и весело да отбележат началото на жътвата, и успешно и безаварийно да я завършат. Коев изрази надеждата, че и природата ще бъде така благосклонна към труда им, както всички те са се отнесли през цялата година към земята да бъде плодородна.

 

    И този път всички с нетърпение дочакаха момента, в който си направиха обща снимка за спомен и изпратиха комбайните да събират очакваната добре реколта.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha