Вторник, 15 Октомври 2024

Спестяванията на домакинствата в банките достига 40.56 млрд. лв. към края на май

Спестяванията на домакинствата в банките достига 40.56 млрд. лв. към края на май
Публикация   29 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     300

През изминалия месец обемът на проблемните заеми в банковата система намалява

Въпреки ниските лихви домакинствата и бизнесът продължават да насочват спестявания към банките. Натрупаната във финансовите институции ликвидност обаче все още не успява да намери пътя си обратно в икономиката и кредитирането остава около точката на замръзване, като oбемите отпуснати средства бележат спад в почти всички сегменти както на месечна, така и на годишна база. Това показват данните от паричната статистика на БНБ към края на май 2015 г., публикувани във вторник. На този фон малка добра новина е свиването в обема на проблемните заеми в банковата система.

    
Депозитно натрупване

    Към края на изминалия месец депозитите на неправителствения сектор достигат 58.9 млрд. лв. (70.1%) от БВП, сочат данните на централната банка. След като от началото на годината темповете на нарастване на спестяванията на домакинствата осезаемо се забавяха и през април повишението беше с едва 32 млн. лв., статистиката за май отново показва възходяща посока – за месеца депозитите от физически лица са се увеличили със 126.3 млн. лв. Вложенията на бизнеса и на финансовите предприятия (посредници, пенсионни фондове, застрахователни дружества), които през април отчетоха спад на месечна база, също нарастват със сходни темпове – съответно 120.1 млн. лв. и 146.8 млн. лв.

   Общият обем на спестяванията на домакинствата в банките достига 40.56 млрд. лв. (48.3% от БВП), като за последната година се увеличава с 3.8%. Вложенията на бизнеса са 15.55 млрд. лв. (18.5% от БВП), което е с 1.2% повече спрямо година по-рано. Депозитите на финансовите предприятия са на стойност 2.8 млрд. лв. (3.4% от БВП). За последните 12 месеца те са намалели с 21.3%.

               
Дългата кредитна зима

    Въпреки трайното нарастване на ликвидността в системата и опитите на банките да раздвижат кредитирането активността от страна и на бизнеса, и на домакинствата остава ниска. През последните месеци вътрешното потребление в страната отчете леко подобрение, но по данни на Евростат индексът на потребителско доверие в България остава сред най-ниските в Европа. Ефектът се забелязва и в данните от паричната статистика – жилищното финансиране за домакинствата се свива както на месечна (-0.12%), така и на годишна (-2.37%) база, а потребителското кредитиране отчита минимален ръст спрямо април (0.05%), но сравнението с година по-рано остава на негативна територия (-1.88%). Общият обем на заемите за индивидуални клиенти е 18.26 млрд. лв. (21.7% от БВП).

   При финансирането за бизнеса свитата инвестиционна активност е още по-подчертана – спадът на месечна база е с 1.35%, а в сравнение с май 2014 г. обемът на корпоративните кредити е намалял с 15.31% до 30.35 млрд. лв. (36.1% от БВП).

   В прессъобщението си, съпътстващо публикуването на статистическите данни, от БНБ отбелязват, че ефект за отчетения спад на общото кредитиране оказват и продажбите на портфейли от заеми от страна на банките. За изминалите 12 месеца нетният им обем е 442.2 млн. лв., като само през май финансовите институции са продали портфейли от кредити за нетно 389.8 млн. лв.

   През изминалия месец обемът на проблемните заеми в банковата система намалява в почти всички сегменти, отчитани от паричната статистика – изключение са необслужваните потребителски заеми, които се увеличават с 0.03%, или 326 хил. лв. спрямо април. На годишна база обаче и при тях, както и при всички останали сегменти (корпоративни, жилищни и други кредити за домакинствата), се запазва тенденцията на спад.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha