Вторник, 15 Октомври 2024

Томислав Дончев: Първите признаци на оживление на икономиката са налице

Томислав Дончев: Първите признаци на оживление на икономиката са налице
Публикация   29 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     253

Ако времето не бъде използвано по най-добрия начин, в предстоящия един месец единственото, което ще се случи, е в НЕК да бъде натрупан допълнителен дефицит. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в предаването "Денят започва с Георги Любенов" на БНТ.

"Важно е да се обуздае ръстът на цената на тока, не само заради настроенията в обществото, а поради една икономическа причина. Това, което се коментира беше евентуално повишаване на цената, но не за гражданите, а за бизнеса и то не за най-големите консуматори, а за малките и средните. Адекватна е реакцията на бизнеса. Никой не може да бъде щастлив, никой не може да бъде доволен, не може да окажа подкрепа, когато се очаква цената му да скочи", каза той, цитиран и от агенция "Фокус". 

"Първите признаци на оживление на икономиката, на ръст са налице", заяви вицепремиерът. "На този ръст трябва да бъде окуражен. Едно повишаване на цената на тока дори да е от категориите 4,5 или 6%, би било спирачка в този процес. Правителството има безспорен интерес да окуражи растежа, защото ако искаме да бъдем по-богати, единственият шанс е икономиката да расте и да произвежда повече”, каза Дончев. 

По думите му трябва да се намери дългосрочно, а не паническо решение. Според него най-простото решение би било да се търси редуциране на дефицита, там където би имало най-малко вълнение.

"По отношение на дефицита допринасят старите мегаломански проекти като "Белене" и "Цанков камък". Тарифният дефицит, трупан включително и през последната година, е мястото където разходните по производство са по-високи, отколкото продажната цена на тока. Безспорно има потенциал за допълнителни икономии за така наречената държавна енергетика в НЕК. Безспорно от свръх разходите, които се правят, има какво да се направи и по отношение на ВЕИ-тата”, смята Дончев. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha