Вторник, 15 Октомври 2024

Цената на хляба ще падне с 0,15 стотинки, ако ДДС-то падне с 5%

 Цената на хляба ще падне с 0,15 стотинки, ако ДДС-то падне  с 5%
Публикация   28 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     417

Ако се намали ДДС-то на 5%, цената на хляба автоматично ще бъде с около 15 стотинки по-ниска. Това каза Мариана Кукушева - председател на Консултативния съвет по зърното, председател на управителният съвет на Националният браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите и член на Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес, предаде "Фокус.

„Единственият начин, през който трябва да се мине, за да не усети потребителят повишение на цените е диференциране на ДДС ставката. Ако я диференцират на 5%, което е с 15% по-ниско ДДС, крайната цена на хляба веднага ще бъде с около 12% по-ниска. 3% ДДС ще минат по веригата за приспадане на допълнителни разходи. С колкото се намали ДДС-то, горе-долу с още толкова ще бъде намалена цената на крайния продукт”, обясни Кукушева.

По думите й, ако хлябът условно струва около 1 лев, в този лев се съдържа 20 стотинки ДДС, абсолютно платими от крайния потребител.

„Ако намалим ДДС-то на 5%, хлябът автоматично ще бъде с цена около 15 стотинки по-ниска. Толкова е пряка зависимостта с ДДС”, посочи още Мариана Кукушева.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha