Вторник, 15 Октомври 2024

Управляващите лишават голям брой хора от помощи при бедствия

Управляващите лишават голям брой хора от помощи при бедствия
Публикация   27 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     291

Социалните служби ще пресяват пострадалите според това могат ли да си позволят застраховка

 

 

 

Ограничава се броят на пострадалите при бедствия, които ще имат право на държавни обезщетения за нанесени щети с приетите вчера на първо четене промени в Закона за защита при бедствия. Предложенията предвиждат от кръга на лицата, които имат право на възстановителна помощ, да бъдат извадени онези, които са могли да застраховат имотите си, а не са го направили. Тази изцяло субективна преценка ще се прави от органите на Агенцията за социално подпомагане. Не е ясно по какви критерии ще се преценява кой от пострадалите е могъл да си застрахова жилището и кой - не. Правилата ще се уточняват на по-късен етап с наредба. Според приетите текстове обезщетението не може да надвишава данъчната оценка на имота.

  Спорните предложения предизвикаха остри дискусии в парламента. Категорично "против" се обявиха депутатите от БСП и Патриотичния фронт. Според социалистите това е начин да се пестят средства от нещастието на хората. "Този закон е гавра с хората и източник на корупция, защото се дава право на един орган субективно да преценява кой има право на обезщетение", заяви Корнелия Нинова от БСП. Според нея едни ще се възползват от помощите, ако се уредят чрез свои хора в агенцията, а други ще загубят. Според Нинова законопроектът представлява отстъпление и отказ на правителството да си изпълнява програмата, която предвижда създаването на катастрофичен пул за обезщетяване на пострадалите при бедствия. Според колегата й Филип Попов държавата абдикира от конституционното си задължение да се грижи за пострадалите при бедствия и аварии.

  Димитър Байрактаров от ПФ смята, че на АСП й се вменяват неприсъщи инженерно-оценъчни функции, които тя не е в състояние да изпълни. Той обвини социалния министър Ивайло Калфин, че се опитва да оказва политическо влияние чрез формата на подпомагане.

  От името на вносителя - Министерския съвет, зам.-министърът на социалната политика Кирил Ананиев мотивира предложенията с аргумента, че така се защитават социално слабите, които нямат възможност да застраховат своето имущество. Същевременно щяла да се повиши отговорността на останалите, като бъдат подтикнати да застраховат имотите си.

        ПРИНОС

БСП ще предложи създаването на специален фонд за обезщетяване на пострадалите при бедствия преди окончателното гласуване на поправките. Идеята на социалистите е фондът да се захранва с определен процент от централните данъци, като размерът предстои да бъде уточнен.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha