Вторник, 15 Октомври 2024

Иван Станков: България ще настоява пред ЕС за национални доплащания за животновъдите

Иван Станков: България ще настоява пред ЕС за национални доплащания за животновъдите
Публикация   26 Юни, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     549

АБВ ще внесе в Министерски съвет в сряда или в четвъртък Стратегия за развитие на българското земеделие.

 

АБВ внася в сряда или четвъртък Стратегия за развитие на българското земеделие, обяви в Русе зам. председателят на Комисията по земеделие и храни в парламента Иван Станков, ректор на Тракийския универститет и бивш министър на земеделието във временното правителство на Марин Райков.

    Градът е домакин на среща с животновъди от страната, но която се дискутираха неотложните проблеми пред бранша. Заедно с румънските животновъди ще настояваме пред Брюксел да бъде разрашено да има национални доплащания.

   Ако не бъдем чути, заедно със съверните ни съседи ще затворим моста, но за 3-4 дни, допълни общинският лидер на АБВ Стелиян Стефанов.

   Според Станков българското аграрно производство е силно подценено, въпреки че представлява базова предпоставка за развитие на икономиката на страната. АБВ приоритетно работи по реформирането на социалната и съдебната система, както и на земеделието.

  Колкото до животновъдството, изкупната цена на млякото, която в момента на места е под 40 стотинки, според Станков никога не е падала толкова много. Тази ситуация той определи като предпоставка за ликвидиране на бранша.

  Липсата на ниската продуктивност той определи Като една от причините да се стигне до сегашната ситуация. Ако за страната тя е 3 600- 3800 литра на глава добитък, но за Европа е 6 800- 7000 литра. Тези разлики може да бъдат преодоляни при изкупна цена от 60-65 стотинки за литър, а е нормално тя да бъде повече от 70 стотинки.

Отпадналите вече квоти, свръхпроизводството на мляко в Германия и Холандия, както и вносът на кондензирано и сухо мляко са втората причина.

 И като трета зам. председателят на Комисията към парламента посочи  ембаргото срещу Русия, което е довело до задръстване от продукция на българските млекопреработватели.

  Вина за невъзможността да се продават български млечни продукти той видя и в промишленото министерство, което не прави достатъчно за да има нови пазари. И даде пример, че България е изнасяла на 4 континента, а сега не може да задоволява българския пазар.

  И всичко това се случва заради нарушената интеграция между млекопроизводители, преработватели и търговци, смята Станков. Не се прави необходимото, за да се накарат големите вериги да предлагат български стоки и млечни продукти.

 Зам. председателят на Комсията по земеделие, който е от АБВ призна, че само 45 на сто от българските ферми  отговарят на първа и втора категория. Това е и причина малка част от млечните продукти да се харесват на потребителите, както у нас, така и в чужбина. Само  550 000- 600 000 т. мляко годишно от общо близо 1,2 млн литра е на светло, т.е. почти половината е сив сектор с неясно качество, което никой не контролира.

 Подобряването на селекцията също е наложителна, за да може да се достигне поне производство на 5000 литра от крава.

   Иван Станков призна, че до голяма степн за ситуацията е виновна държавата, която явно не проявява достатъчно контрол върху качеството на предаваното мляко, върху сивата част от този бизнес и нелегалния внос на кондендирано и сухо мляко.

 Темата ще продължи да бъде обсъждана на национална среща през юли в Аграрния университет в Пловдив, на който Иван Станков е ректор.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha