Вторник, 15 Октомври 2024

Доматът от Македония - 40 стотинки

Доматът от Македония - 40 стотинки
Публикация   26 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     281

Земеделци: Държавата да затегне контрола

Пазарът е залят с нерегламентиран внос на домати от Македония, Гърция и дори от Йордания, които влизат у нас от Албания, алармираха вчера производители на зарзават от района на Пазарджик и настояха държавата незабавно да затегне контролът по границите, пише 24 часа.

“Шокиращото е, че цената на дребно на този зарзават е 40 стотинки за килограм. Ако се сложат ДДС и транспорт, то би трябвало тези вносни домати да са изкупени по 10 стотинки за килограм, което е невъзможно, защото никой не продава на загуба”, посочи пред “Труд” Красимир Кичуков, председател на управата на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция.

За да се обърне внимание на сектора, производителите на зеленчуци предприеха нестандартен подход вчера на борсата в с. Огняново. Те продаваха на промоционални цени първокачествени зеленчуци - домати по 90 ст./кг и краставици за 1 лв/кг, чушки по 1,40 лв/кг и патладжани – по 1,50 лв/кг.

Производителите не са доволни и от ниските изкупни цени, предлагани от търговските вериги. “Всички търговски вериги изкупуват от нас домати, но на смешни цени от 60 до 80 стотинки за килограм. След това те продават тези домати за 1,60 лв. за килограм на промоция и за 2,20 лв. редовна цена, т.е. 150% надценка. За сравнение същите вериги в Германия си позволяват надценка до 15 на сто, но България е разграден двор”, добави Кичуков. Себестойността на българския домат в момента била 1,20 лв. за килограм.

От асоциацията посочиха, че, ако искат да изнесат продукция за Гърция, трябва да се сдобият с 7 различни разрешителни, процедурата била тромава и трудно за приключване, докато България не изисквала никакви книжа и не защитавала родните си производители.

Земеделските производители готвят и срещи с министерство на земеделието заради ниските субсидии, отделяни за сектора. “Субсидията ще се равнява на 2% от разходите на сектора за декар. За 1 декар разходите в оранжерия са 40 000 лв., защото става въпрос за целогодишно производство, а субсидията, която ще получим за декар е 550 лева”, добавиха от асоциацията. Оттам настояват министерство на земеделието да промени субсидирането и да осигури по-висока субсидия за оранжерийното производство за сметка на средствата за животновъдство, защото животновъдите получавали и помощи от националната хазна.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha