Вторник, 15 Октомври 2024

Жътвата на ечемик в Русенско започна

Жътвата на ечемик в Русенско започна
Публикация   21 Юни, 2015   /      аkcent   /     332

Очакват 4-4,2 млн. тона пшеница

 

 

 Предварителните оценки за общия добив от пшеница тази година са за между 4 и 4,2 млн. тона. Това съобщи  Румяна Ангелова, председателка на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Заради продължителните дъждове миналата есен фермерите не успяха да засеят всичко, което са планирали и нивите с пшеница са по-малко от 11 млн. дка. През последните години се засява около 1 млн. дка повече. През миналата година ожънахме 4,8 млн. тона.

  НАЗ организира национално откриване на жътвена кампания с намерението това да се превърне в традиция. Събитието ще се проведе в с. Водица, община Попово, в стопанството на Иван Иванов, който е член на русенската организация на асоциацията. В обединението членуват 22 регионални сдружения и през следващите години началото на най-важната за тях кампания на ротационен принцип ще се организира на други места в страната.

  На отделни места в Старозагорско, Монтанско, Павликени, Русенско вече са започнали да жънат ечемик. Според Румяна Ангелова добивите са нормални и няма особена разлика в сравнение с миналата година. Житото ще се прибира по-активно от началото на юли. Какво точно ще се случи, зависи дали ще вали много през следващите седмици. Например във Врачанския район през последните дни са паднали 80 литра на квадратен метър. Според синоптиците от понеделник времето ще е топло. Това е много важно, защото след 20 юни пшеницата трябва да узрее добре и за това е необходимо слънце.

Земеделският министър Десислава Танева ще присъства днес на откриване на жътвата в село Странско, Димитровградско.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha