Едно е сигурно - омлетът е сред най-простите и гениални хрумвания на модерната европейска кухня. Според кулинарни изследователи думата omelette е с френски произход и започва да се употребява някъде през XVI век. Манджи на основата на яйца, мляко и сирене обаче са известни още от античността. Римляните обичали да похапват ova mellita - ястие от яйца и мед, приготвено върху нагорещена плоча. Това, което е важно да се знае, е, че когато приготвяме омлет, със сигурност са ни необходими няколко яйца, всичко останало може да се нагоди според собствените ни предпочитания. Дали ще сложите мляко или сметана, масло или олио, сирене или хайвер, спанак, гъби или домати, лук или картофи, няма значение. Отворете хладилника и пригответе любимото френско ястие с продуктите, които намерите в него.
Колкото до тънкостите, необходимо е да се съблюдават само за няколко неща:
- За да не е жилав, яйцата трябва да се разбият с течност в съотношение 3:1 (мляко, сметана, бульон или вода);
- Ако искате пък да е въздушен, разбийте яйцата с газирана вода;
- Най-вкусен ще стане, ако използвате тежък тиган с дебело дъно.
Със спаначен пълнеж
Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: за омлетите: 4 яйца, 2 с. л. вода, 1 с. л. олио, сол, пипер и индийско орехче на вкус; за пълнежа: 200 г спанак, нарязан на тънки лентички, 2 с. л. зехтин, 1 скилидка чесън, ситно нарязана, 250 г цедено кисело мляко.
Начин на приготвяне: Зехтинът се загрява и в него се слага чесънът, докато стане ароматен. Добавят се спанакът. Разбърква се за кратко. Подправя се със сол и пипер на вкус. Разбърква се с цеденото кисело мляко и предварително разбитите с вода яйца. Сгорещен тиган леко се намазва с мазнина и в него се сипва 1/4 от сместа. Изпържва се от двете страни. Количеството е достатъчно за 4 омлета.
Сладък ягодов
Приблизителна цена: 4.50 лв.
Продукти: 2 яйца, 200 мл прясно мляко, 6 с.л. брашно, 2 с.л. захар, 4 с.л. смлени лешници, 2 с.л. краве масло, бита сметана за гарниране; за ягодовия сос: 200 г ягоди, срязани на четвъртинки, 3 с.л. захар, 1 с.л. краве масло.
Начин на приготвяне: В тиган се смесват захарта и маслото. Щом се разтопят, се изсипват ягодите. Разбъркват се и се оставят да поврат 2-3 мин. Половината от соса се пасира и се връща при останалата част. Жълтъците се разбиват със захарта, прибавят се брашното, лешниците и по малко от млякото, докато се получи еднородна смес. Прибавят се разбитите на сняг с щипка сол белтъци. Сместа се разделя на 4 и в разтопеното масло на умерен огън се изпържват 4 омлета от двете страни. Поднасят се с ягодовия сос и битата сметана.
Фитнес вариант с белтъци
Приблизителна цена: 4.00 лв.
Продукти: 6 белтъка, 1 с. л. вода, 2 щипки сол, 100 г спанак, тънко нарязан, 1 с. л. зехтин; за гарниране: 1 с. л. зехтин, 1 стрък пресен лук, ситно нарязан, 1 тиквичка, нарязана на малки кубчета, 1 червена чушка, ситно нарязана, 200 г обелени и нарязани на ситно домати, 1 ч. л. доматено пюре, 4 с. л. вода, сол и пипер на вкус, нискомаслено сирене или извара.
Начин на приготвяне: Пълнежът се приготвя, като зехтинът се загрява и лукът, тиквичката и чушката се сотират в него, докато се зачервят. Добавят се доматите, пюрето и водата и се подправя със сол и пипер на вкус. Белтъците се разбиват на сняг със солта и водата, добавя се спанакът. Сместа се разделя на четири. Зехтинът се загрява и се сипва омлетът. Пържи се на умерен огън под капак, докато повърхността леко се втвърди. В средата се слага от пълнежа и сиренето/изварата и омлетът се сгъва на две.
По испански с картофи и бекон
Приблизителна цена: 6.50 лв.
Продукти: 500 г сварени картофи, нарязани на шайби, 200 г пушен бекон, 5 яйца, 50 г краве масло, 1 скилидка чесън, 2 стръка пресен лук, 1 с. л. горчица, 4 стръка магданоз, сол и черен пипер на вкус.
Начин на приготвяне: В тиган с незалепващо покритие се разтопява маслото и в него се запържва беконът, нарязан на кубчета. Добавят се картофите. В купа се разбиват яйцата и към тях се прибавят наситнените лук и чесън, горчицата, сол и черен пипер. Получената смес се изсипва върху останалите продукти. Пече се в предварително загрята на 200 градуса фурна за около 10 минути. Когато е готов, се поръсва с магданоза, нарязан на ситно.
Със сирене "Дунавия" и гъби
Приблизителна цена: 6.00 лв.
Продукти: за омлетите: 4 яйца, 2 с.л. вода, 1 с.л. олио, пипер на вкус, индийско орехче на вкус; за плънката: 1 с.л. краве масло, 1 стрък пресен лук, нарязан на кръгчета, 250 г печурки, 2 печени и обелени чушки, нарязани на ситно, 200 г сирене "Дунавия", обезсолено, 4 с.л. настърган кашкавал за поръсване, 1 ч.л. червен пипер.
Начин на приготвяне: Плънката се приготвя, като в сгорещеното масло се задушава лукът за 2-3 минути. Добавят се гъбите и се разбъркват на силен огън, докато се изпари течността им. Слагат се чушките и сиренето, нарязано на кубчета. Сместа се разбърква, докато сиренето се разтопи. Омлетите се приготвят, като яйцата се разбиват с водата и черен пипер на вкус. Сгорещен тиган се намазва леко с мазнина и се сипва половината от сместа. Изпържва се от двете страни. В средата му се слага от плънката и се завива на руло. Готовите рула се подреждат в тавичка, поръсват се с настъргания кашкавал и червен пипер и се запичат за 10 минути, преди да се сервират.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай