Вторник, 15 Октомври 2024

Внасят доклада за КТБ след като отпадне банковата тайна

Внасят доклада за КТБ след като отпадне банковата тайна
Публикация   12 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     298

Докладът на времената парламентарна комисия па казуса с КТБ няма да бъде внесен утре, каквато беше първоначалната заявка, а чак след като бъдат гласувани промените в Закона за кредитните институции, с които отпада банковата тайна за финансови институции с отнет лиценз. Това съобщи председателят на комисията Десислава Атанасова.

  Очаква се парламентът да вземе решение, с което да се удължи срокът за внасяне на доклада. Мотивът за това е, че след като влязат в сила промените в Закона за кредитните институции, ще могат да се оповестят всички, събрани от комисията детайли. 

  Бюджетната комисия одобри вече на първо четене тези промени, с които отпада банковата тайна.

  По искане, отправено до синдиците на банката от страна на финансовия министър или на председателя на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в седемдневен срок ще се разкрива информация за фирми и физически лица, ползвали депозити или кредити при преференциални условия.

Промяната се прави конкретно заради казуса с КТБ като се очаква след като тя стане факт да бъдат оповестени данни за висши държавни служители, магистрати и политици с подробности за размера на техните средства, за депозити и кредити, както и на техните близки. Данните ще обхващат целия период на работа на КТБ. Очаква се да се публикуват данните и за договори за наем или за консултации, сключени с висши държавни служители и техните близки.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha