Русенският университет ще домакинства петият международен форум Дунав – Меконг през 2016 година

Русенският университет ще домакинства петият международен форум  Дунав – Меконг през 2016 година
Публикация   05:11     09 Юни, 2015 /     akcent.bg   /     435

 

Четвърта среща от структурирания диалог Азия-Европа, посветен на устойчивото развитие, се проведе на 4 и 5 юни в Бен Че, Виетнам, с активното участие на Русенския университет. Конкретната тема, по която дискутираха близо 200 делегати от публичния, частния и неправителствения сектор, беше свързана с управлението на водите и беше базирана на опита на държавите от Дунавския регион и региона на река Меконг.  

Срещата беше открита от Вицепремиера и Министър на външните работи на Виетнам Пам Бин Мин и зам.-министри от Лаос, Румъния и България. Работната  част на семинара беше организирана в 3 пленарни сесии. Проф. Екатерина Бъчварова от Българската академия на науките говори за ролята на науката за превенция на водни бедствия и управление на водите. Чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев и доц. д-р Мими Корнажева представиха доклад за добавената стойност на Русенския университет към развитието на Дунавския регион, поставяйки акцент върху проектната дейност в Българо-румънския трансграничен регион.

В края на семинара ректорът на Русенския университет, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, отправи покана от свое име и от името на кмета на град Русе, г-н Пламен Стоилов, към участниците в семинара да се присъединят и към петия форум, който ще се проведе в България. За град домакин е определен Русе, а за място на форума – Канев Център на Русенския университет. Атрактивна  част от поканата беше прожектирането на клипа „Русе – град на свободния дух”.

Във форума в Бен Че участваха представители на няколко международни организации: Европейския съюз, Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, Световната банка, Международната комисия за защита на река Дунав, Комитета на река Меконг, Фондация Ханс Зайдел.  26 държави бяха изпратили свои делегации: Бруней, България, Камбоджа, Индия,  Чешката република, Финландия, Германия, Унгария, Индонезия, Италия, Япония, Корея, Лаос, Малайзия, Монголия, Мианмар, Холандия, Филипините, Румъния, Русия, Сингапур, Словакия, Швеция, Швейцария, Тайланд, Виетнам.

Българската делегация беше представена от Павел Гюджеров – заместник министър на околната среда и водите, Петър Димитров – директор на Басейнова дирекция към Министерството на околната среда и водите, Вера Монова – втори секретар за Югоизточна Азия от Министерството на външните работи, Маринела Петкова – зам.- ръководител,  и Олег Маринов – търговски съветник към българското посолство във Виетнам, проф. Екатерина Бъчварова  от Българска академия на науките, чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ректор на Русенски университет, и доц. д-р Мими Корнажева, директор на Българо-румънски интеруниверситетски Европа център /БРИЕ/.

Както трите предшестващи форума – в Будапеща, Унгария, през 2012, в Кън Тхъ, Виетнам, през 2013 и в Тулча, Румъния, през 2014, срещата в Бен Че осигури платформа за представяне на добри практики за управление на водите. Основната цел беше да се активизира сътрудничеството между държавите от структурирания диалог Азия-Европа за принос към глобалната цел за устойчив и включващ растеж; да се идентифицират подходящи ресурси за устойчиво управление на водите; да се споделят добри практики и технологии за справяне с проблеми, свързани с управлението на водите, произтичащи от климатичните промени и природните бедствия.

Основните резултати от семинара са препоръки за политически действия, които са адресирани към срещата на външните министри по опазване на околната среда през 2016 г.; ноу хау за ускоряване на трансграничното сътрудничество за интегрирано управление на водите; промяна от секторен към всеобхватен подход, който отчита връзката на водните ресурси с глобални проблеми като изхранването, енергията, здравеопазването, икономиката и климатичните промени.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha