Вторник, 15 Октомври 2024

Туризмът се оплаква от отлив на чужденци и "кражби на персонал"

Туризмът се оплаква от отлив на чужденци и
Публикация   09 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     109

 

 

Летните курорти са притеснени за новия сезон. Хотелиерите в "Слънчев бряг" изчислиха, че гостите са с 20% по-малко от началото на миналото лято, а специално при руснаците спадът е над 50%. Все по-често туристите от Русия отсядат не в хотели, а в при свои близки и приятели, които са си купили имоти в България, твърдят туроператорите.

   Туристическият бранш у нас е в капана на ниските стандарти. "Предлагаме изключително евтино туристическата услуга по цял свят, за да сме продаваеми. На практика, ако искам да давам висока заплата на своя готвач, трябва да повиша цената на кебапчето на 5 лв., но тогава то няма да бъде продаваемо", коментира Димитър Димитров от Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите за Североизточна България пред "Фокус".

 

По думите му браншът е принуден да назначава напълно неподготвени служители, които се учат в крачка, а когато си е "отгледал" кадри, опитва се да ги задържи, като им плаща заплати и извън сезона, през цялата година. Но дори това не помага, защото се разраства проблемът с "кражбата на персонал" - конкуренцията привлича ценни хора с по-високи възнаграждения. Димитров обясни, че често обещаните пари се оказват само примамка, не реалност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha