Вторник, 15 Октомври 2024

Повече от 4 часа продължи обсъждането на Доклада от комплексната проверка на площадката на ТМ

Повече от 4 часа продължи обсъждането на Доклада от комплексната проверка на площадката на ТМ
Публикация   07 Юни, 2015   /     Румен НИКОЛАЕВ   /     249

Канализациите и площадката, и на Мартен, без ясен собственик и пречиствателни станции

 

 

В 13 от общо 39 фирми на територията на площадката на ТМ е извършена комплексна проверка от 8 институции. Това става ясно от Доклада на областната междуведомствена комисия, който бе представен в петък в кабинета на губернатора. В срещата са участвали представители на инспектиращите институции, на проверяваните фирми и на Инициативния комитет от Мартен, инициирал проверката. Всъщност повече от 4 часа е продължила срещата, която в определени моменти е излизала от деловия тон.

Установени са различни нарушения на екологичните, здравословните, противопожарните трудовите и др. нарушения на нормативните изисквания.

Във връзка с констатираните нарушения в два от заводите и липса на необходимата документация за строителство, документите са препратени за проверка от Дирекция на национален строителен контрол ДНСК. Отправени са препоръки и към службите по Трудова медицина към съответните предприятия предвид използването на „значителни количества вещества и смеси, вредни за човешкия организъм”.

Сред констатираните нарушения е и на Наредба 7 и Наредба 12 за здравословни и безопасни условия на труд.

Както вече Акцент.БГ вече писа, при проверката и изпитанията на отпадъчните води не са констатирани превишения на изследваните показатели, както и липсата на канализационна система за  замърсените води.  

Проверката установява, че както и канализацията в бившето КТМ, така и тази за битово- фекалните води на Мартен нямат реален собственик и затова трябва да бъде определен оператор.

Срокът за отстраняване на част от констатираните нарушения е 4 месеца.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha