Петък, 20 Септември 2024

Четири нови площадки за фитнес на открито изгражда Общината по кварталите

Четири нови площадки за фитнес на открито изгражда Общината по кварталите
Публикация   04 Юни, 2015   /     akcent.bg   /     450

 

 

      До края на текущата година в Русе ще бъдат изградени четири нови площадки за фитнес на открито и три игрища, които ще бъдат разположени в различни жилищни квартали.

 

За последните 4 години са обновени близо 100 съществуващи детски площадки и са изградени три нови в квартали, където няма достатъчно места за игра. Само през тази година предстои да се обновят още 20 детски площадки в целия град. По този повод кметът заяви, че осъзнава необходимостта всички квартали да разполагат с подходящи условия, където децата да играят свободно, без да изключваме крайните квартали. Затова през тази година е планирано да бъдат обновени две площадки в централната градска част, три площадки в кв. „Възраждане“, две в кв. „Здравец“, три в кв. „Здравец-изток“ и една в кв. „Здравец-север“. В кв. „Дружба“ ще се обновят общо пет площадки, в „Чародейка“ – три и в кв. „Родина“ – една площадка.

 

В „Средна кула“ също ще се модернизира една съществуваща площадка, а нова ще бъде изградена на ул. „Мальовица“в квартал „Чародейка“. Девет от площадките, които ще се подновят ще са за най-малките деца – до 3 год., а останалите ще са за деца от 3 до 12 г.

 

За подрастващите, които имат желание да спортуват  през изминалата година бяха направени две нови спортни игрища в кварталите „Здравец-север“ и „Чародейка“, а до края на есента ще бъдат изградени нови три, които ще бъдат разположени в различни русенски квартали. До няколко месеца трябва да са готови и новите площадки за фитнес на открито и стрийт фитнес. Двете фитнес площадки ще са снабдени с различни уреди за тренировка на открито. Те ще са разположени пред бл. „Ген. Иван Винаров“ в кв. „Мидия – Енос“ и на ул. „Тодор Икономов“ в кв. „Чародейка“. Стрийт фитнес площадките, които ще бъдат оборудвани с успоредки и лостове, ще бъдат разположени пред бл. „Съединение“ и до бл. 305 в кв. „Чародейка“. Разположението им е съобразено с постъпилите в Общината предложения и искания на граждани, а при проектирането им са включени представители на младежките.

 

Макар и с предприемането на действие за създаване или облагородяване на спортни, фитнес и детски площадки проблемът с вандализма и невъзможността на Община Русе да съхрани новооткритите терени е на дневен ред. По този повод кметът Пламен Стоилов заяви, че е изключително загрижен за често срещаните прояви на вандализъм в града. Той каза, че е почти невъзможно е да се контролират тези процеси, затова разчита и вярва на подобряването на самосъзнанието на русенци, които да успеят да съхранят и запазят родния си град чист и подреден. Кметът допълни, че дори и с поставяне на видеонаблюдение, не може да се обхванат абсолютно всички съоръжения, затова призова русенци да бъдат истински европейци.

     

   Стоилов заяви още, че подкрепя гражданските инициативи за изграждане на повече спортни и фитнес площадки на открито. Той каза, че като гражданин се е подписал в подписката за нови стрийт фитнес площадки в Русе, а като кмет гарантира за това, още следващите месеци да има видими резултати, които да отговарят на очакванията на нашите съграждани.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha