Вторник, 15 Октомври 2024

Пеевски и майка му управлявали 700 милиона кредити от КТБ

Пеевски и майка му управлявали 700 милиона кредити от КТБ
Публикация   31 Май, 2015   /     akcent.bg   /     280

Вера Ахундова твърди, че сървърът на банката бил подменен и влоговете били дописвани

Популярната като защитник на КТБ и активен участник в протестите, които призоваваха за спасяване на банката, Вера Ахундова, поднесе поредна порция скандални съобщения.

Преди две седмици тя огласи списък с около 300 специални сметки в КТБ, в който присъстват политици и магистрати.

Пред Нова тв Ахундова каза, че „кръгът около Пеевски в лицето на майка му е управлявал около 700 милиона кредити“ от банката и е имал над 100 милиона по свои сметки в КТБ.

„19 фирми на името на Кръстева са имали 118 милиона лева към 31 май 2014 година и към 20 юни (денят на затварянето на банката – б.р.) 113 милиона от тях са изтеглени“.

Ахундова твърди още, че строителни фирми, свързани с Пеевски, са получили от държавата като обществени поръчки 780 милиона за последните две години, от които 550 милиона само по времето на Пламен Орешарски.

„Много трудно е да се предположи, че един човек от нищото може да спечели такива суми и да ги управлява сам“, коментира Ахундова.

Тя предупреди, че подобна концентрация на икономическа мощ е опасна, защото „утре ще решат, че им трябват пари и ще фалират пенсионен фонд или друга банка“. Преди две седмици тя приписа този икономически кръг към ДПС и нарече тази експанзия „османизация“.

„Ако КТБ няма нищо общо с ДПС, то ДПС няма нищо общо с Пеевски. От 44 кредити по специалните сметки половината принадлежат на г-жа Ирена Кръстева. Нека да декларират официално, че г-н Пеевски не е в ДПС“.

Вера Ахундова била изпратила 13 сигнала до прокуратурата и все още нямало никаква реакция. За сметка на това обаче получила призовка за снемане на обяснения в отдел „Престъпления срещу финансовата система“. Предполага, че е заради изявленията ѝ.

Тя каза още, че „септември-октомври миналата година е бил сменен основният сървър на банката, вкарани са нови вложители и нови суми“.

„Например човек има 10 хиляди, със смяната на сървъра стават 1 милион и получава 196 хиляди от Фонда за гарантиране на влоговете“.

Това обяснявало защо гарантираните депозити скочили от 3,2 милиарда по първоначални прогнози до 3,7 милиарда. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha