Вторник, 15 Октомври 2024

Сигнали за "нарушения" предизборно блокират стотици европроекти

Сигнали за
Публикация   30 Май, 2015   /     в-к "Сега"   /     113

5 нови фонда ще разпределят парите по програма "Региони в растеж"

Управляващите звена по оперативните програми са залети от неоснователни сигнали за нарушения по изпълнението на европейските проекти. За това алармира вчера вицепремиерът и министър на еврофондовете Томислав Дончев на конференция за управлението на средствата от новия програмен период, организирана от строителната камара.

  "Има стотици сигнали, но дори да са безпочвени, те трябва да бъдат проверени. А това ангажира ненужно експертите и губи време", каза Дончев. Той обясни, че за втори път в година на местни избори се наблюдава "ентусиазъм" по контрола за изпълнението на проектите, което ги възпрепятства и бави усвояването на парите. Затова вицепремиерът беше категоричен, че ще се мисли законово да се въведе наказателна отговорност, когато подаденият сигнал е неоснователен и дори злонамерен.

  Според Дончев в този програмен период България ще успее реално да започне изпълнение на проекти по новите програми - за иновациите и в сектора човешки ресурси, много по-рано, а не година след старта, както станало през 2007-2013 г. "Трябва да гоним не "колко", а "какво", защото понякога имаме повече пари, отколкото добри проекти", призна той.

  Междувременно регионалният министър Лиляна Павлова съобщи, че се предвижда 5 нови фонда по програма "Региони в растеж" да разпределят финансовия ресурс. Единият от тях ще е за София, други два - за Северна и Южна България. Четвърти фонд ще се грижи за туризма, а петият ще е гаранционен - той ще ръководи инвестициите при санирането на сградния фонд. Новите проекти ще бъдат така структурирани, че да няма инвестиции на парче, а да се постигне интегрирано градско развитие, допълни Павлова.

  Държавата ще започне да строи с бюджетни пари продължението на магистрала "Хемус", обяви за пореден път Лиляна Павлова. В пътната агенция пък вече е постъпил проект от изпълнителя на един от новите участъци на "Тракия", по който се появиха неравности скоро след пускането му в експлоатация. След като проектът бъде одобрен, започва ремонт. Както преди време съобщи в интервю пред в. "Сега" регионалният министър, според договора строителят ще поправи отсечката за своя сметка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha