ИАППД подписа споразумение заинформационен портал за река Дунав

ИАППД подписа споразумение заинформационен портал за  река Дунав
Публикация   05:04     25 Май, 2015 /     akcent.bg   /     425

 

В периода 19-20 май 2015 г.изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ (ИАППД) инж. Павлин Цонев взе участие в среща на Борда на директорите на организациите-партньори по проект NEWADA duo в Белград. По време на срещата се подписаха споразумения за поддръжката и бъдещата работа на FIS-portal(FISFairway Information Services).Този портал предоставя подробна и леснодостъпна информация по отношение на плавателния път на река Дунав във всеки един негов участък.Данните там постъпват непрестанно от всяка администрация-партньор и потребителите имат свободен достъп до целия набор от информация. 

 

Страната, която се ангажира да следи техническото състояние на портала е Унгария, а всички останали държави партньори се споразумяха относно навременния обмен на актуални данни за плавателния път и честотата на актуализиране на информацията.

 

Fairway Information Services(предоставяне на информационни услуги за фарватера)се реализира успешно по проект Newada duo поПрограма за трансгранично сътрудничество 2007-2013.

Значителен резултат от изпълнението на проекта е институционализирането на т. нар. Борд на директорите на речните администрации от страните– партньори. Бордът е колективен орган и в него участват всички ръководители на институциите – партньори.

Работата на борда продължава и след приключването на Newada duo, тъй като е ефикасен начин за сътрудничество между администрациите по река Дунав. По време на заседанията, които провежда бордът, се дискутират въпроси, свързани с управлението на инфраструктурата на водния път (вкл. изследване на речното дъно, работи по поддържане на плавателния път, обозначаване), извършва се обмен на експерти, опит и знания между страните.

 

При участие в срещата в Белград инж. Павлин Цоневпредставиизпълнението на задачите през 2014 г., както и изпълняваните от Агенцията проекти. Той докладва, че българската страна е извършила нужните периодични измервания за проучвания и са предприети необходимите действия за поддържане на фарватера, както и през по-голямата част от годината в критичните участъци са гарантирани габаритите на  плавателния път за осигуряване на безопасно корабоплаванеи др. индикатори.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha